23.09.2011. / 17:33

Autor: Hina

Dalaj-lami se ne žuri odabrati nasljednika

Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama u petak je izjavio da nema "žurbe" u odabiru njegova nasljednika, posebice istaknuvši da se to Kine uopće ne tiče i da će posljednja riječ biti njegova.

Dalaj lamaDalaj lamaTibetanski duhovni vođa Dalaj-lama u petak je izjavio da nema "žurbe" u odabiru njegova nasljednika, posebice istaknuvši da se to Kine uopće ne tiče i da će posljednja riječ biti njegova.

"U mojoj je moći i moje je pravo da odlučim o svojoj reinkarnaciji", kazao je 76-godišnji Dalaj-lama na skupu pripadnika četiriju različitih duhovnih škola tibetanskog budizma u Dharamsali, na sjeveru Indije.

"Dobrog sam zdravlja i postupak odabira (mog nasljednika) biti će objašnjen kada budem imao 80 ili 90 godina. Nema žurbe", poručio je. Prema tibetanskoj tradiciji, monasi bi trebali identificirati dječaka s određenim znakovima koji ukazuju da je upravo on reinkarnacija posljednjeg duhovnog vođe.

Dalaj-lama je međutim već ranije u više navrata iskazao namjeru da prekine s tradicijom, birajući svog nasljednika prije smrti među Tibetancima u egzilu.

Neki promatrači predviđaju da bi njegova nasljednika mogla odrediti Kina, što bi kao posljedicu imalo postojanje dvaju duhovnih vođa, jednog kojeg priznaje Kina i drugog koji je izabran u egzilu.

Dalaj-lama se nalazi u egzilu od 1959. Traži stvarnu autonomiju za Tibet, "Krov svijeta", a Peking ga je proglasio opasnim "separatistom".

Vezane vijesti

Umro Otto von Habsburg, sin posljednjeg austro-ugarskog cara

Umro Otto von Habsburg, sin posljednjeg austro-ugarskog cara

Austrijski nadvojvoda Otto von Habsburg, sin posljednjeg austro-ugarskog cara Karla, umro je u ponedjeljak ujutro u 98. godini u svom domu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika