25.09.2011. / 14:40

Autor: Hina

Linić: Vladin prijedlog o Ini sulud i neodgovoran

Vlada uvijek kasni i ne zna što treba činiti, ocijenio je danas SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić, koji prijedlog vlade da se izmjenama Zakona o privatizaciji Ine ograniči stjecanje većinskog vlasništva u toj naftnoj kompaniji, sada kada su zaključeni pregovori s EU, smatra suludim i neodgovornim.

Slavko LinićSlavko LinićVlada uvijek kasni i ne zna što treba činiti, ocijenio je danas SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić, koji prijedlog vlade da se izmjenama Zakona o privatizaciji Ine ograniči stjecanje većinskog vlasništva u toj naftnoj kompaniji, sada kada su zaključeni pregovori s EU, smatra suludim i neodgovornim.

U stanci zasjedanja SDP-ovog Glavnog odbora, Linić je, upitan kako komentira ponovljeni prijedlog Banskih dvora da nitko osim Hrvatske ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine, podsjetio da je SDP još krajem 2010. u saborsku proceduru uputio prijedlog po kojemu bi o svakom stjecanju više od 51 posto dionica Ine raspravljao i odlučivao Sabor te time provjeravao odnose unutar Ine.

SDP se na taj prijedlog, dodao je, odlučio zbog "nečistih stvari" u Ini, problema oko odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera te nekvalitetnih odnosa u Ininoj Upravi. To je, naglasio je Linić, bilo prije nego je Hrvatska završila pregovore s EU i dobila datum ulaska u Uniju, kao i prije bilo kakvih burzovnih transakcija.

"Danas, skoro deset mjeseci nakon toga, govoriti o prijedlogu da će se nekome zabraniti stjecanje 51 posto dionica, nakon što smo ispregovarali s EU i poglavlje slobodnog tržišta, čini mi se da je to suludo i neodgovorno", ocijenio je.

Linić je naglasio da će se SDP pokušati boriti da o stjecanju većine u Ini odlučuje parlament, iako svjestan da je za to prekasno. U tom smislu, kazao je, na vladin prijedlog gleda kao na "političko varanje građana", "jer se ova vlada želi pokazati zaštitnikom nacionalnih interesa, a tko je zaštitnik, vidimo i sami sve ono što se događalo oko Ine", kazao je.

Upitan postoje li, ipak, neke na zakonu utemeljene mogućnosti da se nešto napravi, odgovorio je kako svakako treba ići na promjenu dioničarskog ugovora između Hrvatske i MOL-a kao najvećih dioničara u Ini. Taj ugovor, naglasio je Linić, mora biti usklađen s propisima o trgovačkim društvima, jamčiti razvoj Ine te u nacionalnom interesu razraditi pitanje eksploatacije rudnog bogatstva.

"Smatram da se s Mađarima može dogovoriti i da promjena ugovora neće biti teška. Daleko teža bit će promjena ugovora o plinskom biznisu jer je tu zaštita financijskih transakcija koje su štetne za Hrvatsku", kazao je.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.09.11. 14:57

SDP proda 25%,HDZ proda ostatak do skoro 50%.
Uključujući i 7% iz braniteljskog fonda pod Kosoričinom direkcijom.Da bar tih 7% nisu prodali bilo bi MOL-u puuuno otežano preuzimanje. Preskupo zapravo.
I sada je,kažu u HDZ-u,kriv Račan i SDP.


registracija
29/4/09

florenz, 25.09.11. 15:38

HDZ pokloni upravljanje bez većinskog vlasništva, a MOL baš to hoće jer INA ina značajne koncesije pa bi MOL imao i plina i nafte - badava.
Kako su blesave dopune ugovora sa MOL-om, tako blesav mora biti i zakon o zabrani posjedovanja dionica. Klin se samo klinom izbija. A povaj treba zabiti "prijateljima" Mađarima - već pretpostavljate kuda!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 25.09.11. 16:03

Uhitite Linića!On je jedan od kumova prodaje INA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika