25.09.2011. / 18:16

Autor: Hina

Obama crncima: Prestanite prigovarati, borite se

U temperamentom pozivu na mobilizaciju svom važnom glasačkom bloku, američki predsjednik Barack Obama u subotu je poručio crncima da prestanu plakati i žaliti se, te da "obuku cipele za marširanje" i slijede ga u borbi za radna mjesta i prilike za napredovanje, prenosi TV mreža MSNBC News.

Barack ObamaBarack ObamaU temperamentom pozivu na mobilizaciju svom važnom glasačkom bloku, američki predsjednik Barack Obama u subotu je poručio crncima da prestanu plakati i žaliti se, te da "obuku cipele za marširanje" i slijede ga u borbi za radna mjesta i prilike za napredovanje, prenosi TV mreža MSNBC News.

Obamin govor na godišnjoj večeri Kluba crnačkih zastupnika u Kongresu SAD-a, bio je njegov odgovor na sve glasnije prigovore čelnika afričkoameričke zajednice da je dao previše ustupaka republikancima, a ne čini dovoljno u borbi protiv crnačke nezaposlenosti, koja je gotovo dvostruko veća od nacionalnog prosjeka i iznosi 16,7 posto.

"Znam da to obeshrabruje ljude. Slušam vas", rekao je Obama pred oko 3.000 okupljenih u Kongresnom centru u Washingtonu.

Naglasio je da crnci trebaju vjerovati u budućnost i shvatiti da u borbi neće pobijediti ako ne stanu na njegovu stranu.

"Trebam vašu pomoć", rekao je Obama, pred kojim je zahtjevan pokušaj osvajanja drugog predsjedničkog mandata na izborima 2012., u nepovoljnoj gospodarskoj situaciji u zemlji.

Obami će trebati masovan odaziv crnačkih birača na razini povijesnih izbora 2008., ako misli osvojiti drugi mandat pa je subotnji govor bio prilika da se osvrne na glavne brige Amerikanaca afričkog podrijetla.

On je priznao da su crnci jako stradali zbog recesije, te da ga frustrira što treba toliko dugo da se preokrene trend u gospodarstvu.

"Mnogo ljudi jedva spaja kraj s krajem", rekao je Obama dodajući kako se, po drugoj strani, mnogi u Washingtonu suprotstavljaju svakom potezu njegove administracije koji bi trebao poboljšati stanje, poput nedavnog prijedloga zakona o poticanju zapošljavanja, vrijednog 460 milijardi dolara.

No, Obama je rekao kako crnci iz iskustva svoje borbe za građanska prava jako dobro znaju da boriti se za prave stvari nikada nije lako.

"Skinite svoje kućne papuče. Stavite cipele za marširanje. Riješite se toga. Prestanite prigovarati. Prestanite jadikovati. Prestanite plakati. Moramo nastaviti s naporima. Imamo posla koji treba obaviti", rekao je gormkim glasom Obama, praćen pljeskom i klicanjem.

Na vrhu popisa tih obveza je pridobiti Kongres da prihvati zakon o poticanju zapošljavanja, čiji je prijedlog poslan Kongresu prije dva tjedna.

Obama je rekao da će taj paket smanjenja poreza na plaće, poreznih olakšice za poslovanje i ulaganja u infrastruktu, donijeti koristi za oko 100.000 tvrtki u vlasništvu crnaca, kao i za 20 milijuna crnačkih radnika. Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, naznačili su spremnost da podupru neke od predloženih poreznih mjera, ali se protive načinu njihova financiranja s povećanjem poreza za najbogatije građane i velike korporacije.

Crnački zastupnici u Kongresu ostaju vrlo zaštitnički nastrojeni prema prvom predsjedniku afričko-američkog podrijetla, no posljednjih tjedana sve glasnije izražavaju svoje nezadovoljstvo, posebno zbog crnačke nezaposlenosti.

Predsjednik Kluba crnačkih zastupnika, kongresnik Emanuel Cleaver iz Missourija, nedavno je izjavio kako bi u slučaju da je u Bijeloj kući Bill Clinton a da se nije posvetio rješavanju toga problema, crnci vjerojatno već marširali na Bijelu kuću.

Kongresnica Maxine Waters iz Kalifornije u kolovozu je izazvala uzbunu svojim prigovorom da Obama na autobusnoj turi po Srednjem zapadu zaobilazi crnačke izborne okruge.

Prema popisu stanovništva iz 2010., crnci čine 12,6 posto od 308,7 milijuna stanovnika SAD-a. Čak 65 posto crnačkih birača izašlo je na izbore 2008., a više od 90 posto glasovalo je za Obamu, što je bitno pridonijelo njegovoj pobjedi. Godine 2010. na kongresne izbore odazvalo ih se samo oko 37 do 40 posto.

Obamin subotnji govor na večeri Kluba crnačkih zastupnika dio je početka mobilizacije pojedinih segmenata demokratskog elektorata, uoči kampanje za predsjedničke izbore 2012.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 25.09.11. 18:44

Ovo je iskonska demagogija.Jebo one komunističke.Ovo je igrač.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika