Objavljeno u Nacionalu br. 828, 2011-09-27

Autor: Dean Sinovčić

Radićeva strahovlada

Autokrat ispod koša

Nedodirljivi gospodar domaće košarke nikad u 15 godina nije ispaštao zbog svojih grešaka i sumnjivih poteza i nitko mu ne može ništa, čak ni ministar policije Tomislav Karamarko

Danko Radić izgradio je
strukturu HKS-a s ljudima koji su mu odani ili koje je kupioDanko Radić izgradio je strukturu HKS-a s ljudima koji su mu odani ili koje je kupioBez obzira na neuspjeh hrvatske košarkaške reprezentacije na Europskom prvenstvu u Litvi, bez obzira na ovoljetne neuspjehe mlađih reprezentacija kad je generacija U20 na EP-u osvojila posljednje, 16. mjesto, U19 osmo mjesto na SP-u, a U18 na EP-u također 8. mjesto, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Danko Radić niti će dati ostavku niti će ga itko na to natjerati. Način na koji je bivši košarkaški sudac Radić organizirao HKS - 1996. je postao siva eminencija, a 2004. predsjednik - pokazuje njegove nevjerojatno dobre manipulativne sposobnosti kojima ne mogu parirati ni bivši uspješni košarkaši ni treneri ni političari koji imaju utjecaja na košarku, ni Hrvatski olimpijski odbor, a ponajmanje članovi Sabora HKSa i stručnih tijela. Uostalom, u lipnju ove godine na saboru HKS-a u Slavonskom Brodu Radić je ponovno izabran za predsjednika, a da nije imao nijednog konkurenta pa će na čelu Saveza ostati do 2015. godine.


“Ostavku? A zašto? Što ja imam s tim, jesam li ja birao i vodio momčad?”, izjavio je Radić po povratku s EP-a u Litvi na pitanje hoće li dati ostavku, predstavljajući HKS kao hijerarhijski strukturiranu organizaciju u kojoj se zna tko je za što zadužen. Istina je, naravno, drukčija, jer je Radić gospodar svega što ima veze s košarkom. Upravo je on odabrao Josipa Vrankovića za izbornika, prekršivši HKS-ov Pravilnik o državnim reprezentacijama kojim se određuje kako se bira izbornik reprezentacije. U članku 36. kaže se, među ostalim, da za izbornika muške seniorske reprezentacije može biti imenovana osoba koja ispunjava tri uvjeta, a jedan od njih je "da ima zapažene rezultate u radu s vrhunskim momčadima". Vranković ih nije imao.

Nije istina da ne vodi momčad, poznato je da prisustvuje treninzima reprezentacije, stalno daje prijedloge i miješa se u tuđi posao, a kad mu je prije dvije godine Dražen Anzulović, tada pomoćni trener izbornika Jasmina Repeše, otvoreno rekao da narušava atmosferu u momčadi umjesto da radi na njezinu jedinstvu, Radić je otpisao Anzulovića kao novog izbornika i dodijelio taj posao Vrankoviću. I nakon svega Radić izjavljuje u Glasu Slavonije: “Pa u tri p... m...., gdje je moja krivnja u cijeloj ovoj priči oko Eurobasketa?“

TRENUTNO NIJE PITANJE kako je moguće da Radić godinama griješi, nego je pitanje kako je moguće da zbog svojih grešaka nije nikad ispaštao i da nikad neće biti smijenjen. Zato što već 15 godina gradi strukturu HKS-a s ljudima koji su mu ili odani ili ih je kupio unosnim poslovima ili oboje. Sve je počelo time što su njegovi kolege, odnosno suci, zauzeli važna mjesta u županijskim košarkaškim organizacijama. Politički je isprva pogriješio kad se prije 10 godina, iako nikad nije službeno bio član HDZ-a, priklonio struji Ivića Pašalića, a ne Ive Sanadera, ali je to poslije kompenzirao prijateljstvom s Darkom Milinovićem koji je 2002. postao predsjednikom ženskoga košarkaškog kluba Gospić, koji otada dominira hrvatskom ženskom košarkom.

Na mjestu predsjednika Saveza od 1996. do 2004. mijenjali su se Franjo Lulić, Damir Skansi, Marijan Hanžeković i Ivan Šuker. Šuker, koji je bio predsjednik od 2002. do 2004., napustio je to mjesto jer je imao previše posla kao potpredsjednik Vlade i ministar financija. Kako je u međuvremenu Šuker ostao bez posla u Vladi, prema našim izvorima, namjeravao se vratiti u vrh Saveza na lipanjskom saboru, i to kao član Upravnog odbora HKS-a, tijela koje je, prema važnosti, odmah iza predsjednika. No Šuker i njegove ambicije Radiću ne trebaju, pa njegov povratak nije uspio. Radić je toliko jak da mu više u Upravnom odboru HKS-a ne treba ni Tomislav Karamarko, ministar policije i potpredsjednik KK Zagreb, koji trenutačno jedini može smijeniti Radića. Prije četiri godine, dok je bio šef SOA-e, postao je potpredsjednik Upravnog odbora HKS-a, na istoj sjednici na kojoj je Radić ponovno izabran za predsjednika, i to sa stopostotnom podrškom.

Radić je znao da je dobro imati uza se osobu na tako važnoj funkciji te mu je zahvalio godinu dana kasnije, u ljeto 2008. KK Zagreb nije trebao igrati NLB ligu u sezoni 2008./09., ostala je jedna pozivnica za koju se predviđalo da će je dobiti klub iz Bosne i Hercegovine. Odjednom neočekivan preokret - Zagreb dobiva pozivnicu i igra NLB ligu, a prijateljstvo Radića i Karamarka je učvršćeno. Njihov sklad je doživio vrhunac ove godine kad je KK Zagreb postao prvak Hrvatske, igrat će Euroligu, pa se Karamarko sada može posvetiti političkoj karijeri i napustiti članstvo u Upravnom odboru HKS-a.

BUDUĆI DA KARAMARKO nikad nije rekao ni riječ protiv Radića, zašto bi to učinili ostali članovi Upravnog odbora HKS-a. Ante Kardum, primjerice, mjesečno zarađuje oko 30 tisuća kuna kao član povjerenstva za natjecanje klubova A-2 muške lige Istok i natjecanje klubova A-2 ženske lige, ujedno zadužen za delegiranje sudaca i opunomoćenika u natjecanjima klubova A-1 i A-2 ženske lige, A-2 muških liga i kup-natjecanja "Ružica Meglaj-Rimac" te za delegiranje sudaca i opunomoćenika za natjecanja mlađih dobnih kategorija. Nikola Rukavina bivši je košarkaški sudac koji je do prije dvije i pol godine bio član uprave HEP-a koja je smijenjena zajedno s predsjednikom Ivanom Mravkom.

Rukavina je u Upravni odbor HKS-a dospio kao prijatelj ministra zdravstva Milinovića, a kad je 2008. postao član uprave HEP-a, ta je kompanija sponzorirala ŽKK Gospić s 800 tisuća kuna. HEP je, ujedno, i generalni sponzor HKS-a. Puno toga vrti se oko novca, iako ne sve. Članica Upravnog odbora i dalje je Branka Matković, čiji je suprug Bojan Matković, profesor Kineziološkog fakulteta koji je predsjednik Stručnog savjeta HKS-a i kod kojeg je, navodno, prije nekoliko godina Radić diplomirao na Kineziološkom fakultetu. Radić nema vidiljivu oporbu među članovima sabora HKS-a, ali je spreman koristiti se i nelegalnim sredstvima samo da ne bude sumnje u njegov rad. Tako, primjerice, četiri predstavnika Košarkaškog saveza Šibenske županije, kako doznajemo, nisu imali pravo glasa na lipanjskom saboru. Njihova županijska sjednica, na kojoj su izabrani, održana je dan prije lipanjske sjednice sabora HKS-a i nije ju verificiralo nadležno tijelo.

Nitko se na saboru HKS-a nije na to osvrnuo, ponajmanje Radić koji je Šibenčanin i koji je znao što se događa. Postoji niz dokaza o Radićevu autokratskom ponašanju; posljednji je slučaj mladog šibenskog košarkaša Mire Bilana kojem je Radić neslužbeni mentor i menadžer. On je bio košarkaš Zadra koji je protekle sezone bio u financijskim neprilikama pa mu nisu isplaćivali novac zajamčen ugovorom. Bilan se potkraj sezone žalio Arbitražnoj komisiji HKS-a tražeći raskid ugovora, što je odbijeno. Poslao je žalbu i, odjednom, u roku od šest dana, Arbitražna komisija mijenja odluku i daje za pravo Bilanu iako je u međuvremenu Zadar platio dug igraču. "Priče da ja imam veze s rješenjem arbitraže HKS-a, koja je presudila u korist Bilana, čista su glupost. Zašto? Zato što sam osobno pomogao u dovođenju Mira Bilana u KK Zadar!", bio je Radićev komentar prošlog tjedna, a na pitanje kako je moguće da HKS prvo da za pravo Zadru, a zatim igraču, Radić je rekao da je Josip Bilić, povjerenik natjecanja A1 lige, naknadno pregledao ugovor i tada je donesena nova odluka.

TAKO SU SE SVI NAPADI na Radića posljednjih godina sveli na pojedinačne ispade bivših košarkaša, a neki od najglasnijih su se utišali. Aleksandar Petrović još je prije 10 godina napadao Radića, u proljeće ove godine je kao trener Cedevite u finalu prvenstva Hrvatske provocirao suce smatrajući da njegova momčad ne može pobijediti jer Radić kontrolira suce. Njih dvojica čak su završili na sudu, ali su nedavno viđeni kako zajedno piju kavu, pri čemu je Petrović izjavio da su obojica povukli sudske tužbe. Nije ni čudo jer je Petrovićev 20-godišnji sin Marko ovog ljeta igrao za reprezentaciju Hrvatske do 20 godina, iako nema potrebnu kvalitetu, a i reprezentacija je završila na posljednjem mjestu. I ne samo to, nakon toga Marko Petrović prekinuo je studiranje u San Franciscu i vratio se u Hrvatsku i potpisao za šibenski klub Jolly Jadranska banka, a poznato je da se u Šibeniku ništa ne događa bez Radićeva odobrenja. Kako očekivati da Jasmin Repeša, član Stručnog savjeta HKS-a, kritizira Radića kad mu je 18-godišnji sin Dino ovog ljeta igrao za reprezentaciju na EP-u do 18 godina, iako također nema kvalitetu, a nakon tog prvenstva potpisao je za KK Dubrovnik? Jedan od glasnijih bio je i Danko Cvjetičanin, čiji je 18-godišnji sin Filip gotovo ušao u istu reprezentaciju u kojoj je igrao i Dino Repeša.

Kako Radić kontrolira selekciju igrača i u mlađim kategorijama, Cvjetičanin je mislio da će nekako odobrovoljiti predsjednika Saveza, ali nije uspio, a sin je nedavno otišao studirati i igrati košarku na Floridu. U takvoj situaciji, kako uopće netko može i pomisliti da bi Danko Radić mogao napustiti mjesto predsjednika HKS-a?

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika