28.09.2011. / 09:22

Autor: Hina , Nacional.hr

'Dinje ubojice' siju smrt

Od 13 smrtnih slučajeva, četiri su osobe umrle u New Mexicu, dvije u Coloradu, dvije u Texasu te po jedna osoba u Kansasu, Marylandu, Missouriju, Nebraski i Oklahomi. Zaraženi su se za pomoć liječnicima javili nakon 31. srpnja

IlustracijaIlustracijaListeriozom, koju izaziva bakterija Listeria monocytogenes, a dovodi se u vezu s dinjama uzgojenim na poljoprivrednom dobru u Coloradu, u SAD-u su zaražene 72 osobe, a dosad ih je smrtno stradalo 13, izvijestili su američki medicinski radnici.

Ova zaraza prenesena hranom, najsmrtonosnija je u SAD-u u više od zadnjih deset godina. Tijekom 2008. i 2009. od posljedica kontaminiranog kikirikija smrtno je stradalo devet ljudi, a zaraženo ih je više od 700. Zasad su zarazu listeriozom prijavili medicinski radnici iz 18 američkih država, izvijestio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Od 13 smrtnih slučajeva, četiri su osobe umrle u New Mexicu, dvije u Coloradu, dvije u Texasu te po jedna osoba u Kansasu, Marylandu, Missouriju, Nebraski i Oklahomi. Zaraženi su se za pomoć liječnicima javili nakon 31. srpnja.

U međuvremenu je CDC otkrio izvor zaraze - dinje uzgojene na farmama Jensen u Coloradu. Početkom rujna, Američka administracija za hranu i lijekove potvrdila je informaciju o postojanju bakterijskog soja Listerije monocytogenes, u kontaminiranim dinjama s farmi Jensen.

Listeria je gram pozitivna, slabo patogena bakterija koja je sposobna rasti i na temperaturi od svega 4°C, što je bitno u prijenosu bolesti i pri izolaciji uzročnika na selektivnim hranilištima.

Listeria je najvjerojatnije stanovnik tla, na kojemu se i množi, a čovjek i životinje mogu se zaraziti kontaminiranom hranom. Postoji i mogućnost zaraze u direktnom kontaktu s bolesnikom.

Ulazna vrata infekcije su gastrointestinalni trakt. Bolest najčešće napada fetus trudnice, novorođenčad, starije osobe i odrasle kojima je imunitet oslabljen. Zdrava djeca i odrasli ponekad mogu biti zaraženi Listeriom, ali rijetko se ozbiljno razbole.

Neki američki mediji, uključujući i New York Times, nazivaju je najsmrtonosnijom bolesti desetljeća izazvanom hranom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika