28.09.2011. / 14:42

Autor: Deutsche Welle

"Incident u Jarinju se mogao predvidjeti"

Nakon sukoba Kfor-a i Srba na graničnom prijelazu Jarinje između Kosova i Srbije, priopćeno je kako je "situacija napeta, ali pod kontrolom". U reakcijama se smatra kako se sukob lako mogao - predvidjeti.

Stanje je i dalje napetoStanje je i dalje napetoBilanca oružanog sukoba na prijelazu Jarinje je ozbiljna: povrijeđena su četiri vojnika Kfor-a i sedmoro Srba, a međunarodne snage su poručile kako će "upotrijebiti sva neophodna sredstva u okviru svog mandata kako bi osigurala sigurnost." 'Dužnosnici Kfor-a, Euleksa i Vlade Kosova osudili su nasilje nad pripadnicima međunarodnih organizacija na graničnom prijelazu Jarinje na sjeveru Kosova.

U priopćenju za javnost, zapovjednik međunarodnih snaga, francuski general Xavier Bout de Marnhac je istakao kako je Europska unija izrazila svoju punu podršku snagama Kfor-a i Euleksa na smirivanju situacije, kao i podršku kod uklanjanja barikada koje ometaju slobodu kretanja.

Srbi optužuju KFOR i svjetsku zajednicu

Vlada u Prištini je pozvala srpske građane sjevernog dijela Kosova neka "ne podržavaju nasilje i ne postanu taoci kriminalnih struktura", nego da "imaju povjerenja u legitimne institucije Kosova". Predsjednik općine Leposavić, Branko Ninić pak tvrdi kako su Srbi "odlučni da mirnim putem nastave borbu za očuvanje svojih interesa".

"Na žalost, međunarodna zajednica i naravno Kfor, kojeg smo pozivali nekoliko puta da razgovaramo, nije htio razgovarati s lokalnim predstavnicima općina i građanima općine Leposavić. Ono što vidimo je da je ovaj incident izazvan, naravno, zbog pregovora jer je međunarodna zajednica stala direktno na stranu Prištine. Oni pokušavaju izazvati incident koji bi štetio interesima Srba koji se bore mirnim putem na sjeveru Kosova u zadnja dva mjeseca."

Opasna mješavina

Politički analitičar Beljulj Bećaj je pak uvjeren kako su se incidenti na sjeveru mogli predvidjeti: "Nastala situacija je zapravo posljedica nerealne procjene ozbiljnih faktora koji su se bavili situacijom s jedne strane i s druge strane, mislim da je pretjerano odugovlačen proces rješavanja pojedinih pitanja koji život znače za građane sjevernog dijela Kosova. Kombinacijom ova dva čimbenika smo mogli očekivati da će doći do ovakvog raspleta."

Bećaj smatra kako će se novi incidenti negativno odraziti na dijalog koji se u Bruxellesu vodi između Kosova i Srbije, ali vjeruje da će se ipak doći do racionalnog rešenja: "Ja ne vidim da će ovo pomoći, naprotiv ja mislim da će ovo što se dogodilo odmoći daljem procesu dijaloga. Usprkos tome, pretpostavljam da će se sve umiješane strane naučiti pameti i pokušati da na neki novi način, ne silom, nego jednostavno racionalnim rešenjima pronađu onu pravu nit koja vodi prema izlazu iz krize", nada se Bećaj.

Autorica: Zulfija Jakupi

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika