28.09.2011. / 15:03

Autor: Hina

Babić: Hrvatski brodovi imat će oružanu pratnju zbog pirata

Državni tajnik za more Mario Babić najavio je izmjene i dopune zakona o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka kako bi se brodarima omogućilo da angažiraju oružanu pratnju za vrijeme plovidbe kroz područja u kojima prijeti opasnost od piratskih napada.

Hrvatski brodovi imati će oružanu pratnjuHrvatski brodovi imati će oružanu pratnjuDržavni tajnik za more Mario Babić najavio je izmjene i dopune zakona o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka kako bi se brodarima omogućilo da angažiraju oružanu pratnju za vrijeme plovidbe kroz područja u kojima prijeti opasnost od piratskih napada.

"Mi smo pripremili izmjene i dopune zakona o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka kojima se daje mogućnost brodarima da ukrcaju oružanu pratnju za vrijeme dok brod plovi kroz područja gdje postoji opasnost od piratskih napada, a suglasnost za to izdavat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture", izjavio je danas za Radio Split u povodu Dana pomorstva, koji će sutra proslaviti u Zadru, državni tajnik Mario Babić.

Objasnio je kako će se tim izmjenama i dopunama zakona provesti preporuke Međunarodne pomorske organizacije (IMO) kojima se države ovlašćuju da na brodove mogu ukrcati oružanu pratnju kako bi se obranili od pirata.

"Konzultirali smo i hrvatske stručnjake za međunarodno pravo mora koji su nam kazali kako nema prepreke da se na brodove ukrca oružana pratnja, niti je to u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i hrvatskim zakonodavstvom", dodao je Babić.

Po njegovim riječima, nije riječ o naoružavanju brodova i posada, nego samo o ukrcaju oružane pratnje dok brod plovi područjima u kojima prijeti opasnost od napada pirata.

"Kontaktirali smo i Ministarstvo obrane zbog mogućeg ukrcaja i hrvatskih vojnika. Međutim, ta bi procedura bila složena, a možda i nemoguća bez promjene Ustava jer hrvatski vojnik može izaći izvan granica Republike Hrvatske samo pod određenim uvjetima", izjavio je Babić.

Rekao je kako je provedena anketa u kojoj se 88 posto hrvatskih pomoraca izjasnilo za oružanu pratnju te da je 40 posto anketiranih već plovilo na stranim brodovima na kojima je bila oružana pratnja. Podsjetio je da je 230 hrvatskih pomoraca već doživjelo napade gusara.

Babić je također rekao kako su nas naši pomorski osiguravatelji izvijestili da ne mogu dobiti reosiguranje jer reosiguravatelji postavljaju uvjet ukrcavanja oružane pratnje na brodove za vrijeme prolaska područjima gdje postoji opasnost od piratskih napada.

Vezane vijesti

I na hrvatskim brodovima naoružana pratnja radi zaštite od pirata

I na hrvatskim brodovima naoružana pratnja radi zaštite od pirata

Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojim se, pod određenim uvjetima te kao zaštita od piratskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika