30.09.2011. / 10:03

Autor: Jasna Babić

Birokratska 'kvaka 22'

Jednakopravnost? Pa Hrvatska još nije u EU!

Opomena "Nemojte vi meni govoriti o jednakopravnosti u Zakonu o javnoj nabavi... Hrvatska još nije u Europskoj uniji" je rečena usmenim putem, telefonom, nakon što je poduzetnica zahtijevala da Uprava, koja je u nadležnosti HDZ-ovog ministra Đure Popijača, izvrši nadzor nad postupkom koji je primijenjen u izboru marketinške agencije Sanamens

Kosoričina ministarstva nerijetko se oslanjaju na 'dodatak 2b' kad je riječ o organizaciji raznih manifestacija; foto: Photo: Damir Špehar/PIXSELL (ilustracija)Kosoričina ministarstva nerijetko se oslanjaju na 'dodatak 2b' kad je riječ o organizaciji raznih manifestacija; foto: Photo: Damir Špehar/PIXSELL (ilustracija)Dok Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, agitira da što veći postotak stanovništva prihvati prednosti hrvatskoga ulaska u Europsku uniju, na nižim razinama odvija se tipična anti-evropska igra državne birokracije. „Nemojte vi meni govoriti o jednakopravnosti u Zakonu o javnoj nabavi... Hrvatska još nije u Europskoj uniji", rekla je stanovita Renata Tomljenović, referentica Uprave za javnu nabavu, poduzetnici (puni identitet i biografija poznati Nacional. hr-u) koja je pukim slučajem postala žrtva afere oko posla definiranog kao „usluga stručne i tehničke pomoći u organizaciji manifestaciji Dani hrvatskoga turizma 2011."

Opomena je rečena usmenim putem, telefonom, nakon što je poduzetnica zahtijevala da Uprava, koja je u nadležnosti HDZ-ovog ministra Đure Popijača, izvrši nadzor nad postupkom koji je primijenjen u izboru marketinške agencije Sanamens.

Ovih dana, naime, pokazalo se da Sanamens, agencija Maje Šostar, sestre zagrebačkoga „ministra" zdravstva, uživa osobito privilegirani položaj u ministarstvu turizma HSS-ovca Damira Bajsa, pa je za organizaciju Dana hrvatskoga turizma dobila 1,9 milijuna kuna iz državnoga proračuna. Suprotno anti-korupcijskim načelima javne nabave, aranžman je sklopljen neposrednom pogodbom, po receptu famozne Fimi medije s državnim poduzećima i ministarstvima pod kontrolom HDZ-a. Ne može se reći da se proračunski novac protuzakonito našao na računu privatne tvrtke, jer je zakon sročen s „ dodatkom 2b". Kopirajući „kvaku 22" pravilnika američke vojske iz 1943., hrvatski zakon o javnoj nabavi slijedi načela „transparentnosti" Europske unije, sve dok ne veli da se „dodatkom 2b" državno-privatni poslovi - rade mimo i protivno svim načelima. Tako se ni Fimi medija nije mogla procesuirati sve dok se nije potvrdila sumnja da neposredna pogodba, oslonjena na „dodatak 2b", služi da se državnim novcima održava HDZ-ov crni fond.

Agencija Maje Šostar, ranije poznata kao organizator „miss Hrvatske" u posljednjih četiri godine na isti je način dobila šest milijuna kn proračunskoga novca, odnosno sve veće iznose kako se zagrebački Ured za zdravstvo njezinoga brata sve više distancirao od matičnoga SDP-a. U život političkoga glamura probila se 2007. kao organizator rođendanskog veselja sa striptizetom koja sjedi u krilu njezinoga brata.

Za bolje razumijevanje iznosa koji je pokriven „dodatkom 2b", šest milijuna kuna u ovom je trenutku manjak grada Dubrovniku. Nadalje, šest milijuna kn iznose troškovi za proširenje pedijatrije u koprivničkoj općoj bolnici. U konačnici, šest milijuna kuna nedostalo je vladi u siječnju ove godine da ispuni obećanja o dodatku na mirovine iz tzv drugoga stupa.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 30.09.11. 10:48

Hrvatski zakoni i njihova primjena,su van svake pameti i logike.Sastavljeni i koncipirani sa strogom namjerom da ,.kao takvi,posluže otimačini na perfidan i prikriven način.No koga briga za zakone u Hrvatskoj?Neiskustvo i nepismenost te navike iz socijalizma,nemogu natjerati prosječnog glasača u Hrvatskoj da misli svojom glavom.Nada ga to koštalo i osobne propasti i propasti krvavo stečene samostalnosti Hrvatske.


registracija
17/8/11

foringas, 30.09.11. 12:27

barem bi mogli hrvatski napisati EUROPA. čiji stec vi novinari?


registracija
16/9/11

Brkoni, 30.09.11. 13:28

@ foringas
a sto to tebe muci? Europa je kontinent, a EU skracenica za Europsku uniju. Sjedi, jedan.


registracija
15/8/09

vergilia, 01.10.11. 06:59

Još nismo u EU, pa treba pograbljati svu proračunsku lovu koja se još može i podijeliti svojima.


registracija
16/2/11

pro, 01.10.11. 08:58

Jednakopravnost koja?Narod kopa po kontenjerima dok si oni djele šakom i kapom.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika