30.09.2011. / 15:02

Autor: Hina

Američki znanstvenici stvorili umjetni list

Američki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u četvrtak.

Umjetni list funkcionira kao i prirodniUmjetni list funkcionira kao i prirodniAmerički znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u četvrtak.

Taj list - solarna ćelija izrađena od silicija, s različitim katalitičkim materijalima pričvršćenim s obje strane lista - ne treba nikakvo izvanjsko napajanje ni kontrolni strujni krug da bi funkcionirao, rekli su znanstvenici.

Dovoljno je staviti list u spremnik s vodom i izložiti ga sunčevoj svjetlosti, navodi Daniel Nocera, profesor u Massachusetts Institute of Technology (MIT), glavni autor rada objavljenog u američkom časopisu Science od 30. rujna.

List tada ubrzano počinje proizvoditi veliku količinu mjehurića kisika na jednoj strani, a vodika na drugoj.

Kada se list stavi u posudu sa stijenkom kojom se dvije površine lista odvoje, proizvedeni mjehurići se mogu skupiti, pohraniti i poslije koristiti za proizvodnju električne energije.

Ako se ti mjehurići kisika i vodika stave u gorivu ćeliju, oni se ponovo spoje i nastaje voda, pri čemu se stvara električna energija, rekao je Nocera.

Ideja je u začetku, ali ima golemi potencijal, dodaje taj znanstvenik, ističući da ovom sustavu ne trebaju žice, lagan je i, osim uređaja za skupljanje i pohranjivanje mjehurića kisika i vodika, ne zahtijeva puno dodatne opreme.

Ovaj novi sustav nije još spreman za komercijalnu proizvodnju, budući da još treba usavršiti sustav skupljanja i pohranjivanja, napominje profesor.

Stvaranje ovog umjetnog lista je tek prvi korak, ali korak koji "ide u dobrom smjeru", zaključio je.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika