30.09.2011. / 15:40

Autor: Hina

Castro nazvao Obamu glupim

Bivši kubanski vođa Fidel Castro američkog je predsjednika Baracka Obamu nazvao glupim jer je zatražio promjene na tom otoku kao uvjet za bolje bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama.

Fidel CastroFidel CastroBivši kubanski vođa Fidel Castro američkog je predsjednika Baracka Obamu nazvao glupim jer je zatražio promjene na tom otoku kao uvjet za bolje bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama.

On je pozvao karipski komunistički otok, koji je pod američkim embargom već pet desetljeća, da se pridruži valu demokratskih promjena koji upravo prolazi arapskim svijetom, te podsjetio da je u zadnjih nekoliko desetljeća demokratizacija protjerala većinu autoritarnih vladara u Latinskoj Americi.

"Došlo je vrijeme da se ista stvar dogodi na Kubi. Ako vidimo pozitivne pomake, onda ćemo vam odgovoriti na pozitivan način", poručio je Obama režimu u Havani u razgovoru s hispanoameričkim novinarima.

U četvrtak je Castro odgovorio sarkazmom u eseju objavljenom u kubanskim državnim medijima. "Kako lijepo! Kako inteligentno! Tolika velikodušnost nije mu pomogla da shvati kako nakon 50 godina blokade i zločina protiv naše zemlje, nisu uspjeli slomiti naš narod", napisao je Castro.

On je ustvrdio da će se mnoge stvari promijeniti na Kubi, ali samo zahvaljujući "vlastitim naporima Kubanaca i usprkos Sjedinjenim Državama".

"Možda će se to carstvo srušiti prvo", dodao je.

On je također kritizirao nedavnu odluku američkog suca koji je odlučio da jedan osuđeni kubanski agent mora svoje uvjete puštanja na uvjetnu slobodu odraditi u SAD-u i prije toga se ne smije vratiti svojoj obitelji na Kubu. "To se moglo očekivati. Inače bi carstvo prestalo biti carstvo, a Obama bi prestao biti glup", zaključio je Castro.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika