01.10.2011. / 11:19

Autor: Hina

Povratak regionalne suradnje na ništa?

Dodao je kako bi načelo nekažnjivosti u Hrvatskoj pobijedilo načelo pravde te da je to "civilizacijski nedopustivo, ma koliko bila u toku predizborna kampanja".

Vladimir VukčevićVladimir VukčevićSrbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od subote kako bi usvajanje zakona koji je hrvatska vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, loše utjecalo na regionalnu suradnju.

"Ako Sabor usvoji ovaj prijedlog vlade, regionalna suradnja bi jednom, faktički političkom odlukom, bila vraćena na početak. Pravosuđe bi ustuknulo, politika je jača, i to je veoma loša poruka", kazao je Vukčević u razgovoru za taj dnevnik.

Ratni zločinci bi, po riječima Vukčevića, opet mogli trljati ruke i bili bi sigurni u granicama svojih novostvorenih država.

Dodao je kako bi načelo nekažnjivosti u Hrvatskoj pobijedilo načelo pravde te da je to "civilizacijski nedopustivo, ma koliko bila u toku predizborna kampanja".

Govoreći o optužnici srbijanskog tužiteljstva protiv hrvatskih dužnosnika i branitelja zbog navodnog zločina u Vukovaru, Vukčević je naveo kako je predmet ”Šeks i ostali” bio razmatran na sastanku izaslanstva srbijanskog i hrvatskog pravosuđa u Zagrebu.

"Dogovorili smo se tada da ćemo sve predmete iz razdoblja vojnog pravosuđa 'pročešljati' i vratiti u okvire Sporazuma o ustupanju dokaza iz 2006. godine. Europski pravni standardi propisuju univerzalnu nadležnost i naš Zakon o suđenjima za ratne zločine to je i usvojio", rekao je Vukčević.

Hrvatska je vlada u četvrtak Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 01.10.11. 12:15

Odakle Srbima pravo da podižu optužnice za djela počinjena na teritoriju druge države i to upravo one koju su oni napali ?!?

Apsolutno sam za to da se svakom zločincu sudi (a pogotovo Šeksu, počevši od ratnog zločina ako ima dokaza za njega do veleizdaje vlastite domovine kroz njenu pljačku), ali ovim Srbendama agresorima treba priljepiti dobru pljusku, uz naravno traženje ratne odštete od 50 mlrd EUR + zatezne kamate pa neka se onda brče sa glumljenjem neke sile.


registracija
21/4/11

spBN, 01.10.11. 12:20

@STTony, Imali ili ne imali pravo da Srbi podizu optuznicu, to neke Hrvate u vrhu HDZ-a i aktualne hrvatske vlade ne oslobadja optuzbi za teske ratne zlocine protiv vlastitih gradjana.Capischi?


registracija
31/1/10

STTony, 01.10.11. 12:45

spBN, pročitaj cijeli moj komentar pa onda odgovori na njega.


registracija
16/6/10

nosonja, 01.10.11. 13:06

Ja spavam mirno,mogu izać iz Hrvatske kad god hoću i vratiti se kući kad god hoću.
Neki to baš i neće moći iako su visoki državni dužnosnici!!!!
ha,ha,ha,ha........baš mi drago.....jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


registracija
12/1/11

bozhidar, 01.10.11. 13:13

uvijek lako i ugodno srbima cistiti tudje obore.
a sto se tice naseg dvorista, srbi bi jos bili veseliji, ako bi mi sami-- i to od drage volje-- cistili nas obor i to po uputama jedne pravno-pravedne i najmiroljubive zemlje koju iz zavisti mrzimo i ugrozavamo srbe di ih god nadjemo. hvala


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.10.11. 13:18

2003. godine Srbija je donijela zakon kojim je sama sebi dopustila teritorijalnu nadležnost istraživanja i procesuiranja ratnih zločina na prostoru cijele bivše države. 2006. godine hrvatsko i srpsko tužiteljstvo su potpisali dogovor o suradnji i ustupanju dokaznog materijala za procesuiranje ratnih zločina (koliko se zna iz medija, o možda nekim tajnim dijelovima se može samo špekulirati).

Trenutno Vukčevićevo tužiteljstvo je preuzelo sve predmete bivših vojnih sudova JNA od kojih je najveći dio podignut temeljem nasilno ishođenih iskaza logoraša u logorima od Sremske Mitrovice do Niša. Vrti se brojka da je srpske logore prošlo oko 30 000 hrvatskih građana od kojih se još 999 ne zna gdje su. O ispitivanjima i mučenjima piše i Petar Janjić Tromblon u svojoj knjizi "Žedni krvi, gladni izdaje" kao 9-mjesečni logoraš tih istih logora.

Svakom imalo dobronamjernom čovjeku bi trebalo biti jasno da Srbija nema ni po jednom "pravu" procesuirati eventualne zločine na teritoriju Hrvatske koju je prije 20 godina napala, razarala, činila 99% zločina u istim. Ima pravo samo procesuirati zločine koji su se dogodili u logorima koje je svojevremeno osnivala na svom teritoriju a čije uopće postojanje niječe.

Neovisno o kojim imenima se radilo, bilo Tihomir Purda, Vesna Bosanac, Juraj Njavro ili Ivan Vekić, Tomislav Merčep i Vladimir Šeks, treba se boriti na sve načine kako bi se Srbiji kao agresoru omogućio povijesni presedan kojim sudi građane koji su se oduprijeli njenoj agresiji. To je pravosudna agresija, bez obzira tko lansirao taj pojam u javnost, i jako se dobro uklapa u Memorandum II iz 1997. po kojem Srbija ima zadatak sve u ratu izgubljeno vratiti u miru. I na drugom memorandumu je radila ista ekipa od Memoranduma iz 1986., od Dobrice Ćosića do Ljubomira Tadića.

Srbije želi odgovornost za ratne zločine, za koje je odgovorna u 99% slučajeva, na prostoru bivše države (osim prostora Srbije na kojem se nije ratovalo) ovim pravosudnim smicalicama izjednačiti. Posjetimo se još i slučajeva Ejupa Ganića i Jovana Divjaka koji su rezultat iste politike. Ne mogu se izjednačavati ratni zločini u obrani vlastite zemlje sa zločinima u agresiji. Agresija je sama po sebi već ratni zločin koji može imati i genocidne karakteristike, dok obrana sama po sebi nije ni zločin nego obveza svakog člana društva konkretne zemlje!

Najžalosnija je reakcija u ovoj cijeloj tragičnoj priči, reakcija predsjednika Ive Josipovića, koji izjavljuje: "Siguran sam da Hrvatska neće dopustiti, niti ima načina da se to dogodi, da netko tko nije odgovoran bude suđen i kažnjen za ratni zločin". Kao pravnik po struci, ni jednom riječju nije osporio pravo Srbiji na podizanje optužnica. I ne znam gdje to optuženici mogu dokazati svoju nevinost, ako Josipović kaže da nevini neće biti niti suđeni a kamoli kažnjeni!

Katastrofa, od svih vladajućih garnitura i svih predsjednika!


registracija
16/6/10

nosonja, 01.10.11. 17:00

Z.@ taman pomislih kako si dobro napisao ovaj komentar,ali ti bi pukao na boku da ne napadneš Josipovića.
Znaš onu....zlatom pis'o govnom zapečatio.


registracija
14/11/07

laufer, 01.10.11. 17:23

Po ovakvom zakonu, osuđeni za zločin na Ovčari ne bi mogli biti (o)suđeni u Srbiji, jer su hrvatski državljani.
To, naravno, tu hadezejsku lopovsku garnituru ni ne zanima, važno je sačuvati vlastito dupe.
A o umotvorini bolida Zvonka:
"Ne mogu se izjednačavati ratni zločini u obrani vlastite zemlje sa zločinima u agresiji."
doista ostajem bez teksta.

Znači kada Hrvati časte Srbe akumulatorskom kiselinom, to nije zločin, ali kada Srbi natjeraju Hrvate u šetnju minskim poljem, to jeste zločin?

Bravo Zvonko, pravo hrvatskokatoličkodomoljubno razmišljanje.


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.10.11. 20:37

Laufer, ipak ću ti odgovoriti, unatoč tvom podrugljivom komentaru.

Zašto se ne mogu izjednačavati ratni zločini u obrani vlastite zemlje sa zločinima u agresiji? Kao što sam već naveo, agresija na drugu zemlju je sama po sebi ratni zločin koji može u svojim sastavnicama biti i genocidan, kulturocidan, istinocidan, dok je obrana sveta dužnost svakog građanina napadnute zemlje. Kada jedna zemlja, konkretno Srbija, upregne sve svoje kapacitete od politike, institucija, znanosti, medija, javnosti, dijasporu u agresiju protiv jedne zemlje onda sam taj čin ima dobiti samo i jedino karakteristiku ratnog zločina. Za iste imaju odgovarati svi nositelji tih politika kao zemlja u cijelini. Pravosudni epilog, ako se držimo pravičnosti, mora imati za posljedicu suđenje i procesuiranje svih VODEĆIH institucija upregnutih u taj projekt. To znači, u slučaju Domovinskog rata, da su trebali biti suđeni Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Aleksandar Tijanić, Momir Bulatović, Aleksandar Vasiljević, Blagoje Adžić, patrijarh Pavle, Borisav Jović, Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić i mnogi drugi nepobrojani počinitelji konkretnih zločina. Znači princip zapovjedne odgovornosti, u kojoj svi koji su bili dijelom tog ratnog velikosrpskog projekta su trebali odgovarati a to nije slučaj.

Zemlja koja se brani, ima i po Božijem i po svijetovnom, pravo, dužnost i obvezu braniti narod, teritorijalni integritet i pravni poredak. Obrana sama po sebi ne može biti ratni zločin. Nitko ne dvoji da se u Domovinskom ratu nije dogodilo zločina, ali oni nikada nisu bili dio politike, institucija i medija. Uvijek su bili stvar samovolje pojedinca, osveta, mržnja. Za iste imaju odgovarati počinitelji konkretnih zločina. Počinitelji, ne netko tko je trebao znati a nije znao, po principu zapovjedne odgovornosti.

Kada se složi hijerarhija optuženih, suđenih i osuđenih pojedinaca na obje strane, onda se vidi da se u Hrvatskoj sudi po principu zapovjedne odgovornosti svim vodećim ljudima, od predsjednika države (kojeg je smrt spasila), ministra obrane do vodećih generala. Na srpskoj strani osim Miloševića (zbog vjerojatno inscenirane smrti) nitko od vodećih organizatora, master maindova, medijskih podupiratelja i raspirivača mržnje i ugroženosti kao svojevrsnog uvoda i predispozicije za agresiju, nije suđen. Ne namjerno. Želim reći, da se optužnicama nije čak došlo ni do izjednačenja krivnje nego je ona prebačena na Hrvatsku.

Tvoja 2 navedena konkretna zločina su s razine pojedinačnih zločina i za njih trebaju odgovarati počinitelji, ali ako zbog kiseline odgovara predsjednik države a zbog minskog polja, čak niti konkretni naredbodavci, onda se tu radi o pravosudnom silovanju istine, poginulih, invalida i svih ljudi dobre volje. To je metak u mrtvo tijelo, once again.

Nemoj tako olako donositi ili preuzimati mišljenja/zaključke o izuzetno kompleksnom događaju, kakav je Domovinski rat apsolutno bio! Nadam se da sam sad bio elokventniji.


registracija
14/11/07

laufer, 01.10.11. 23:31

Zvonko, miješaš babe i žabe.
Nitko ne dovodi u pitanje pravo Hrvatske i njenih građana na obranu zemlje, ali time opravdavati ubijanje zarobljenika i civila, paljenje kuća, pljačku i sve one gadosti koji su činjene je necivilizacijski i nedopustivo.

Ne bih se složio da su to samo "pojedinačni zločini", jer ih je bilo previše i činjenica je da ih je Država tolerirala i diskretno ili manje diskretno, okretala glavu ili čak zataškavala. (Paulin Dvor npr)

Onaj tko je zapovjednik, taj je dužan predvidjeti i pokušati spriječiti sve nezakonitosti, a ako su već učinjene (što je nemoguće u potpunosti spriječiti) , dužan je progoniti i kazniti počinitelje.
Ako to ne učini, onda postaje suučesnik u zločinu.
To se zove zapovjedna odgovornost i svako tko je na nekom rukovodećem položaju - vojnom, političkom ili u tvrtki - nosi tu odgovornost na svojim leđima.
Što je viši položaj, to je veća odgovornost.

Nažalost, umjesto toga, kod nas je uvriježeno - što veći položaj to više privilegija i manje odgovornosti.
Zato se i dešava da nastradaju samo "sitne ribe".

To što su Srbi i Srbija činili (veće) zločine, upravo mora biti razlog da progonom SVAKOG tko je s naše strane počinio zločin - ili šutio/zataškavao, a morao je po dužnosti reagirati - pokažemo da smo različiti, inače čemu sve žrtve i razaranja?

Ono što mora određivati naš odnos prema "našima" - od Predsjednika do "običnog" vojnika ili civila su njihova (ne)djela, a ne nacionalnost.
Jasno da se zločinci pokušavaju oprati i sakriti, ali fora - "svi smo mi..." - jednostavno nije i ne smije biti točna.
I dosta toga da se progon zločina naziva "napad na Hrvatsku".


registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.10.11. 16:56

laufer, potpisujem, od a do ž.


registracija
14/4/07

sabo, 02.10.11. 18:08

Da je bila agresija, ista bi bila u Hagu potvrdjena ,
Da je bila agresija, postojece granice nebi bile u sadasnjiem stanju.
Kako se mogu nazvati okupatorom oni koji su branili branili svoje domove!?


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.10.11. 20:55

laufer,
promašio si ceo fudbal. Nismo se razumjeli!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika