05.10.2011. / 19:26

Autor: Hina

'Hrvatska koristi optužnice u predizborne svrhe'

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u srijedu je izrazio nadu da u Saboru "neće proći" zakon kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, te ocijenio kako predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor koristi optužnice protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša i ostalih u svrhu predizborne kampanje.

Vladimir VukčevićVladimir VukčevićSrbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u srijedu je izrazio nadu da u Saboru "neće proći" zakon kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, te ocijenio kako predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor koristi optužnice protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša i ostalih u svrhu predizborne kampanje.

"Ja se nadam da taj zakon neće proći, to je anticivilizacijski zakon, ne mogu se te optužnice poništiti tako jednim zakonom", rekao je Vukčević srbijanskoj televiziji B92, objasnivši kako je s hrvatskim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem imao dogovor o tome kako procesno riješiti pitanje optužnice protiv Šeksa i ostalih.

"Ja i Mladen Bajić smo se dogovorili na koji način to procesno riješiti, jer ja ne mogu tek tako poderati optužnice koje su pravomoćne, nego sam ih putem našeg suda dostavio njihovu sudu, da se uruče okrivljenima kako bi oni izjavili prigovor na te optužnice, pa bi naš sud riješio po tim prigovorima i eventualno vratio u istragu budući da Šeks i njih četvero-petero nisu bili saslušani, a trebaju biti saslušani. Onda smo mislili da u tom postupku istrage iskoristimo sporazum koji imamo s njima i da im ustupimo predmet da ga oni riješe, a mi bismo ga odavde pratili", kazao je Vukčević.

Dodao je kako je glede suradnje pravosuđa dviju zemalja učinjeno dosta kako bi se sudilo, primjerice, za zločine na Ovčari, te da je Hrvatska tu suradnju pozdravljala kada je ocjenjivala da suradnja ide njoj u korist. Međutim, rekao je Vukčević, kad se dogodilo da su na određen način u Hrvatskoj prepoznali da bi to moglo biti njima na štetu, odjednom se ondje digla medijska kampanja.

Na podsjećanje novinara da je Vladimir Šeks kazao kako je Srbija izigrala dogovor koji su postigli srbijansko i hrvatsko državno odvjetništvo, Vukčević je rekao kako to nije točno i da se Šeks slabo informirao, te istaknuo kako je zapravo postignut dogovor kako prevladati sve te naslijeđene optužnice.

"Pretposljednji je bio slučaj Vesne Bosanac i to smo riješili, prije toga je bio slučaj Tihomira Purde, koji je također bio medijski napuhan i sad smo krenuli u postupak da se završi taj slučaj oko Šeksa, Glavaša i ostalih", kazao je Vukčević.

Srbijansko je pravosuđe, po njegovim riječima, optužnice uputilo Hrvatskoj 27. srpnja i to je, kako je rekao, držano u ladici "i sad je Jadranka Kosor to izvukla u predizbornoj kampanji i s njima maše kao s nekim adutom protiv nas".

"Ja ne vjerujem da je Bajić izigrao dogovor, nego da je to Jadranka Kosor na određeni način došla do tih optužnica i počela njima mahati i prijetiti da će donijeti zakon", dodao je.

Upitan da prokomentira izjave hrvatskih dužnosnika, intelektualaca i Katoličke crkve, koji traže od Haaškog suda da poništi presudu protiv generala Ante Gotovine, Vukčević je kazao kako to smatra miješanjem u rad suda i jednim oblikom pritiska, ali da ne vjeruje da će to uspjeti te da se nada da to neće utjecati na Haaški sud.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 05.10.11. 20:28

A zašto nitko ne pita Vukčevića da komentira slučaj Veljka Marića, za kojega svjedoci govore da se u vrijeme za koje je optužen čak nije ni nalazio na mjestu o kojem govori optužnica. Veljko je uhićen prošle godine na graničnom prijelazu Kalotina a da Interpolova tjeralica nije ni podignuta. Cijeli se slučaj temelji na zapisu, vjerojatno krajiškog milicionera ,na običnom papiriću, blokiću.

Toliko o dogovorenim procesnim radnjama s optužnicama a koje Vukčević jednostavno ne može pocepati. Dokaz da su optužnice rezultat zločinačkih vojnih sudova zločinačke JNA temeljene uglavnom na u logoru silom ishođenim iskazima.

Ove su optužnice očito na civilizacijskoj razini. One prekodrinske civilizacije.


registracija
17/6/05

torpedo, 06.10.11. 09:06

Mene zanima na temelju cega pravosudni organi Srbije imau nadleznost za podizanje optuznica za radnje koje su se dogodile na teritoriju Republike Hrvatske? Takav nacin sirenja jurisdikcije je neprihvatljiv.

Osobno smatram da je RH trebala pokrenuti istragu na temelju indicija (koje mogu doci i iz Srbije) kako bi se rascistilo da li su i gdje te od koga pocinjeni specificirani zlocini i to ne radi Srbije vec radi pravde i radi nas samih.


registracija
6/10/11

warmer, 06.10.11. 10:23

sve zločince u buksu.Nevažno gdje i od koga.NEVINE ne dirati te takve osuđene osloboditi.
Idu mi na živce oni koje po birtijama moram slušat kak se hvale s onim s čim bi se normalan čovijek sramil.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika