10.10.2011. / 11:22

Autor: Nacional.hr

Banke traže OIB i time krše zakon

Zanimljivo, u telekomu se pravdaju kako im je OIB nužan za identifikaciju korisnika. Isti je slučaj i s bankama

Banke, telekomi, ali i knjižnice traže da im se dostavi OIBBanke, telekomi, ali i knjižnice traže da im se dostavi OIBOsobni identifikacijski broj ili OIB uveden je kako bi državna tijela imala uvid u imovinsko i financijsko stanje svojih građana te tako mogla bolje regulirati njihova prava i obveze. No, OIB su počele tražiti i tvrtke koje na to nemaju pravo.

Novi list piše kako po Zakonu o OIB-u samo tijela javnih ovlasti mogu tražiti OIB od korisnika, ne i privatna poduzeća poput telekoma ili banaka. Pa ipak, upravo telekomi i banke uvjetuju pružanje svojih usluga dostavljanjem OIB-a.

Stoga prikupljanjem OIB-a takve tvrtke zapravo krše Zakon o zaštiti osobnih podataka, smatraju u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Zanimljivo, u telekomu se pravdaju kako im je OIB nužan za identifikaciju korisnika. Isti je slučaj i s bankama.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 10.10.11. 13:49

OIB su mene tražili: HZZO, HEP, Gradska plinara, banka , Terrakom , ma svatko


registracija
2/6/11

stereo, 10.10.11. 14:25

Mene su tražili OIB za HRT pretplatu a imaju moj pretplatnički broj, nadalje tražili su vlasnički list stana i potpis na dokument da mogu ući u stan kada hoće.
Valjda sm još samo trebal dati i duple ključeve i napuniti frižider da me nije sram kada dođu a mene slučajno kao nema doma.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika