10.10.2011. / 13:53

Autor: Hina

FAO upozorava na visoke, nestabilne cijene hrane

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je u ponedjeljak u godišnjem izvješću na visoke i nestabilne cijene hrane koje siromašne obitelji i male proizvođače čine još ranjivijima.

Cijene hrane diljem svijeta su visokeCijene hrane diljem svijeta su visokeUN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je u ponedjeljak u godišnjem izvješću na visoke i nestabilne cijene hrane koje siromašne obitelji i male proizvođače čine još ranjivijima.

"Nestabilnost cijena čini male poljoprivrednike i siromašne potrošače još ranjivijima pred siromaštvom. Kako hrana čini velik dio prihoda malog poljoprivrednika ili velik dio izdataka iz kućnog proračuna siromašnog potrošača, velike promjene cijene imaju i velike posljedice", navodi FAO.

"I kratka razdoblja visokih cijena za potrošače ili niskih cijena za poljoprivrednike" povlače u siromaštvo novi broj ljudi iz tih dviju kategorija, navodi UN-ova agencija.

"Visoke i nestabilne cijene hrane održat će se" u budućnosti, predviđa FAO te ističe da svjetsko stanovništvo nastavlja rasti i svaki novi zahtjev za proizvodnjom više biogoriva ugrožava sustav hrane.

Agencija sa sjedištem u Rimu zato predlaže "strategiju sigurnosti hrane" koja bi se temeljila "na pojačanoj produktivnosti u poljoprivredi" te s druge strane "većoj otvorenost za trgovinsku razmjenu".

Bitno je "trajno i dugoročno ulagati u sigurnost hrane", poručuje se u izvješću.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika