12.10.2011. / 11:57

Autor: Deutsche Welle

Slovačko "ne" spašavanju eura

Ništa od spašavanja eura, jer slovački parlament je glasovao protiv proširenja EFSF-a i protiv slovačke premijerke. Oporba je najavila da bi u drugom glasovanju mogla pristati na proširenje fonda za stabilizaciju eura.

Iveta Radičova igrala je na sve i izgubila i glasovanje o euru i premijersku foteljuIveta Radičova igrala je na sve i izgubila i glasovanje o euru i premijersku foteljuNa kraju se stvar ponovno zakomplicirala. Slovačka je prva i jedina članica eurozone koja je za sada odbacila proširenje fonda za spašavanje eura. Istodobno se raspala i koalicijska vlada koju čine četiri strane i premijerka Iveta Radičova. Ona je povezala glasovanje o fondu za spašavanje eura s pitanjem povjerenja vlade i nije uspjela.

No glasovanje ne znači i konačni kraj za EFSF u Slovačkoj. Naime, o međunarodnim ugovorima u Slovačkoj se može glasovati dva puta. To bi se moglo dogoditi još do kraja ovoga tjedna, kako je to najavio i prije glasovanja ministar vanjskih posova Mikulas Dzurinda.

Izgledi da bi drugo glasovanje moglo biti pozitivno

Izgledi da u drugom glasovanju većina zastupnika prihvati prošireni fond za spašavanje i stabilizaciju eura vrlo su veliki. Socijaldemokratska oporba i bivši premijer Robert Fico najavio je već nekoliko puta da bi njegova stranka, inače najsnažnija u slovačkom parlamentu, mogla pristati na prošireni EFSF. Kao uvjet Fico traži ostavku "nesposobne" aktualne vlade. Sada je taj uvjet s izgubljenim glasovanjem ispunjen.

Pad slovačke vlade - tko će sastaviti novu ?.

Za spašavanje eura i povjerenje premijerki glasovalo je samo 55 od 150 zastupnika. Za uspjeh je bilo potrebno 76 glasova. Devet zastupnika glasovalo je protiv, a 60 se suzdržalo od glasovanja. Protivnici su već ranije najavili da će bojkotirati glasovanje. Vlada desnog centra koju je vodila kršćansko-liberalna premijerka Radičova je pala. Prema slovačkom Ustavu, ostavka premijerke znači automatski pad cijele vlade.

Predsjednik države Ivan Gašparovič može, nakon što prihvati ostavku Radičove, dati nalog za sastavljanje vlade neklom drugom političaru. Teoretski bi mogao ponovno nalog dati Radičevoj, ali uobičajeno je da predsjednik da nalog za sastavljanje nove vlade šefu najsnažnije stranke u parlamentu, a to je šef socijademokratske oporbe Robert Fico.

Autor : Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 12.10.11. 12:08

Svaka čast.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika