15.10.2011. / 20:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Povratak Kukuriku koalicije u Sabor

"Hrvatski sabor je postalo mjesto verbalnog nasilja i Kukuriku koalicija u toj degradaciji središnje državne institucije ne želi sudjelovati. Treba zaštititi ono malo povjerenja u hrvatske institucije što ga još imaju imaju građani", kazao je predsjednik SDP-a Milanović

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)U uvodnom govoru prije današnjeg javnog predstavljanja Plana 21 o obrazovanju i znanost u karlovačkoj sportskoj dvorani, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao da Kukuriku koalicija neće okrenuti leđa Hrvatskoj, već će se vratiti u Sabor da bi se mogle izlasati odluke važne za funkcioniranje države, a to je privremeno financijanje i raspuštanje parlamenta.

"Hrvatski sabor je postalo mjesto verbalnog nasilja i Kukuriku koalicija u toj degradaciji središnje državne institucije ne želi sudjelovati. Treba zaštititi ono malo povjerenja u hrvatske institucije što ga još imaju imaju građani", kazao je predsjednik SDP-a Milanović dodajući da će se u Sabor vratiti samo kad će se glasati o odlukama važnim za državu, poput privremenog financiranja ili raspuštanja Sabora.

Vesna Pusić je rekla da će Kukuriku koalicija odazvati proširenoj sjednici Predsjedništva Sabora. Treba definirati samo nekoliko najnužnijih stvari, uključujući i odluku o raspuštanju Sabora. Predsjednik Sabora je i rekao da će sjednica trajati do 21. ovog mjeseca, a samo izuzetno dulje od toga. Sadašnje su okolnosti da se zasjedanje skratiti, a ne produži, kako bi se završilo s vođenjem izborne kampanje iz sabornice, kazala je Pusić.

Najavljujući Vesnu Pusić i Branka Grčića kao govornike koji će iznijeti zajednički plan 21 SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a za obrazovanje i znanost, Milanović je rekao da je to „tema na kojoj se ne dobivaju izbori“, ali da je istina da „o načinu upravljanja znanošću i obrazovanju ovisi hoće li Hrvatska postati bogata i neovisna, i to i financijski neovisna, ili će kao proteklih 40 i više godina biti zemlja srednjeg dohotka i mediokriteta“.

Predstavljajući plan znanosti i obrazovanja Vesna Pusić je kazala da se kvaliteta na tom području neće sama od sebe postići, već kao politički izbor i politička odluka, da se dosadašnji trend smanjenja izdvajanja postotka BDP za znanost i obrazovanje preokrene u rast, pa da primjerice za znanost ne izdvajamo više 0,7 posto nego najmanje kao zemlje EU prosječno dva posto ili kao najbolje od njih 3,5 posto.

Uz ocjenu da je model Bologne u Hrvatskoj „velika prijevara, jer se ne obrazuju grupe od dvadesetak studenata nego pune dvorane s po 500 ili 700 ljudi“, Pusić je kazala da Kukuriku plan podrazumijeva povezivanje obrazovnih i znanstvenih ustanova s međunarodnim centrima izvrsnosti, da se u Hrvatskoj uspostavi takav sustav da će svaki pojedinac po svojim sposobnostima moći postići vlastitu izvrsnost, svoj maksimum, a da to ujedno bude i instrument za razvoj gospodarstva i društva u cjelini.

Branko Grčić je ocijenio da je Hrvatska u proteklim godinama usvojila čak 220 raznih dokumenata i strategija, a „unatoč tome Hrvatska strategiju nema“. Kako je rekao strategija Kukuriku koalicije uključuje ključnih , 'pet i' – investicija, nova industrijalizacija, izvoz, istraživanje i razvoj, inovacije, a peti 'i' podrazumijeva punu integraciju Hrvatske u europski prostor.

Novac koji se utroši u znanost i obrazovanje nije trošak nego ulaganje u budućnost i mi ćemo promijeniti prioritete u raspodjele proračuna i vratiti se na put povećanja, a ne smanjenja ulaganja u znanost i obrazovanje, kazao je Grčić i ocijenio da su kvalitetno obrazovanje i znanost ključne pretpostavke za konkurentnost gospodarstva, razvoj društva i boljitka svakog pojedinca. Po tom planu, Hrvatska će se uklopiti u pet razvojnih ciljeva EU; da se do 2020. postigne puna zaposlenost, uspostavi borba protiv siromaštva, s aspekta ekologije održivi razvoj, da se za znanost i inovacije svake godine izdvaja od tri posto BDP i postigne razina obrazovanja nacije s 10 do 40 posto visokoobrazovanih građana u dobi između 30 i 34 godine.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 15.10.11. 21:26

samo nam trebaju doci na vlast crveni kukuriku mediokriteti, pa da nam bude kao u yugo-regionu.


registracija
26/12/06

capica, 15.10.11. 21:30

Slažem se da treba jako puno uložiti u obrazovanje. Naša djeca , prostije rečeno, znanjem trebaju postići to da budu gazde u svojoj domovini , a ne da zbog nedostatka profesionalnog znanja budu obični radnici i podređeni strancima.


registracija
5/1/07

james, 15.10.11. 22:43

Jel nam moze biti gore!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika