21.10.2011. / 17:46

Autor: Deutsche Welle

EU pruža Libiji pomoć i priprema gospodarsku suradnju

Nakon vijesti o smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija Europska unija smatra da je "došao kraj eri vladavine nasilja i ugnjetavanja u kojoj je dugo vremena patio libijski narod".

Jose Manuel Barroso i Herman van RompuyJose Manuel Barroso i Herman van RompuyU zajedničkom priopćenju predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasili su: "Libija sada može otvoriti novu stranicu svoje povijesti i započeti novu demokratsku budućnost."

Političko vodstvo Europske unije zatražilo je od Nacionalnog prijelaznog vijeća u Libiji da započne "široki proces pomirenja" koji mora biti usmjeren na sve Libijce i koji mora omogućiti "demokratski, miran i transparentan prijelaz ove zemlje na sjeveru Afrike".

U svom priopćenju Europska komisija je naglasila da je EU od samog početka krize bio uz narod Libije i podržavao njegova nastojanja za slobodom. Zajedno s međunarodnom zajednicom Europska unija je najavila da će nastaviti pomagati Libiji u procesu demokratskih promjena i gospodarske obnove. Sveobuhvatni i brzi odgovor Europske unije pokriva široku paletu kratkoročnih i dugotrajnih akcija.

Humanitarna pomoć

EU je pružio humanitarnu pomoć u visini od 156,5 milijuna eura od čega je 80,5 milijuna eura iz proračuna EU-a. Unija je mobilizirala svoje timove za zaštitu i imovinu kako bi ublažila loše stanje civila kako u Libiji tako i na granicama ove zemlje. Od početka krize Europska komisija i njezine humanitarne ekipe radile su na terenu sa svojim partnerima kako bi omogućili zadovoljavanje prioritetnih potreba i pomoć kako u Libiji tako i u susjednim zemljama.

Potpora oko demokratskih promjena i gospodarskog razvitka

Europska je unija 21. svibnja otvorila svoj ured za veze u Bengaziju iz kojega koordinira aktivnosti zemalja članica i daje direktnu potporu Nacionalnom prijelaznom vijeću i civilnom društvu, a novi ured EU-a je otvoren i u Tripoliju koji će uskoro postati sjedište delegacije Europske unije.

Osim rješavanja najvažnijih humanitarnih potreba, EU se već priprema za hitne mjere pružanja potpore za stabilizaciju prioriteta Nacionalnog prijelaznog vijeća kao i dugoročnih programa potpore. Na međunarodnoj konferenciji o Libiji održanoj 2. rujna u Parizu dogovoreno je da će EU provesti procjenu potreba za sektore: granična kontrola, jačanje civilnog društva i prava žena kao i medija i komunikacija, dok će UN i Svjetska banka s kojima EU usko surađuje, voditi procjenu stanja za druga područja. Misija Europske unije koja traje i koja je počela 10. rujna, započela je pripreme procjena potreba oko planiranja pružanja hitne pomoći, u uskoj suradnji s Nacionalnim prijelaznim vijeće. EU već na terenu ima svoje stručnjake za područje komunikacija, civilnog društva, upravljanja granicama i sigurnosti kao i nabave.

Dodatno humanitarnoj pomoći Europska komisija je stavila na raspolaganje još 25 milijuna eura za hitne mjere stabilizacije. Te su mjere obustavljene prilikom izbijanja sukoba. Izgrađujući na aktivnostima koje već postoje, s Nacionalnim prijelaznim vijećem i skupinama civilnog društva dogovoreno je šest sljedećih mjera. Prvo, kratkoročna pomoć Nacionalnom prijelaznom vijeću za izgradnju državnih institucija. Drugo, jačanje poštivanja ljudskih prava i demokracije. Treće, jačanje civilnog društva i obnova osnove za život kroz civilno društvo. Četvrto, potpora na području zdravstva kroz pružanje pomoći za hitno potrebne lijekove i medicinske aparate koji su nužni nakon sukoba. Peto, oko migracija, potpora za teme koje su vezan uz izbjegle i protjerane osobe kao i granične kontrole i šesto, sigurnosni sektor.

Europska komisija je spremna da se ponovno koncentrira na 60 milijuna eura koji su u razdoblju od 2011. do 2013. godine predviđeni za Libiju i taj novac stavi na raspolaganje za potrebe novih libijskih vlasti, prije svega za područja kao što su demokratizacija i civilno društvo, javna uprava te socijalni i ekonomski razvoj. Ovaj dugoročni program potpore bit će pripremljen zajedno s novim libijskim vlastima.

Libija je zemlja s bogatim sirovinama i resursima. Paralelno s pomoći Europska unija je započela s ukidanjem zabrana koje su se odnosile ranije pod starim režimom za čitav niz područja, gdje su postojale sankcije. Sve to će pridonijeti nastavku i obnovi ekonomskih aktivnosti.

Libiji otvoren dijalog i uključivanje u projekte EU-a

Europska unija je spremna nastaviti pregovore o suradnji koji mogu poslužiti kao temelj za političku, gospodarsku, socijalnu i kulturnu suradnju i dijalog s novom Libijom. Bruxelles je spreman nastaviti dijalog kada nove vlasti odluče da je za to pravi trenutak. Na istim načelima počiva i mogućnost da se Libija priključi regionalnim inicijativama u kojima je uključena Europska unija.

Razvoj Libije predstavlja novi trenutak za arapsko proljeće, smatraju u Bruxellesu. Europska unija podupire narode u toj regiji i pruža potporu demokratskim nastojanjima i provedbi izbora. To je zapisano 11. ožujka 2011. godine u dokumentu što su ga objavili Europska komisija i Ured visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost „o partnerstvu za demokraciju i zajednički napredak". Na ovim temeljima EU namjerava graditi svoju potporu zemljama sjeverne Afrike u idućih nekoliko godina. Tu je dakako i dokument pod naslovom „Novi odgovor za promjene u susjedstvu" koji daje orijentaciju za europsku politiku prema susjedima, a dokument je objavljen 25. svibnja 2011. godine.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 21.10.11. 18:08

Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose!
Ništa nije besplatno. Još će libijci mrtvog Gadafija tražiti da uskrsne i da se vrati.
sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


registracija
30/5/10

Heli, 21.10.11. 21:51

U potpunosti podrzavam predhodni komentar.Da li ovakvi barbari mogu biti demokrate. Oni sa demokracijom nemaju nista. Tek sada pocinje njihov pir, samo mi necemo imati priliku da to gledamo na TV. I ovi snimci napravljeni su bez odobrenja. Inace, da nije tako vec bi slusali druge price.
Da li se ovako postupa sa zarobljenicima, ko je odgovoran za ovakvo ponasanje vojnika, ko je naredio ubistvo bez sudjenja. Da li su svi njegovi sinovi poginuli u borbi ili su smaknuti na slican nacin kao i Gadafi bez sudjenja.
E to je ta nova demokracija koju Zapad hvali. Barbari ne mogu biti demokrati. Ovo je velika sramota za Prelazno nacionalno vijece i njihove zapadne instrktore i naredbodavce.


registracija
20/8/10

McCoy, 22.10.11. 08:08

Heli, dozvolu za ubistvo je dala Hilari pre nekoliko dana.
"Gadafi mora biti uhvaćen ili ubijen..." Time je samo dala blanko ovlašćenje sa porukom da počinioce neće niko nikad sudski proganjati.


registracija
7/3/11

medjimurec, 22.10.11. 09:35

Libija je lijepa zemlja sa bogatim sirovinama i resursima , naravno da ce se pobrinut za to ( za naftu vec jesu) to je ionako jedini razlog zasto je nato bio tamo!


registracija
3/9/10

vasiona55, 22.10.11. 14:40

Koje licemjerje, pa Sarkozi je ispred EU pokretač "akcije za demokratizaciju Libije". Konačno je "demokracija uspostavljena", a mi dobro znamo da posljedice snosi jedino libijski narod. Bit će im "lijepo i dobro", baš kako su i zaslužili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika