24.10.2011. / 09:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Studentska borba

Napeto na blokiranom Filozofskom

Plenum od uprave i dekana zahtijeva trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novaca studentima koji su zbog pritisaka od strane uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine

ArhivaArhiva

Jutros je na blokiranom Filozofskom fakultetu došlo do incidenta u kojem je sudjelovao dekan Damir Boras, koji je jednoj studentici istrgnuo fotoaparat iz ruke jer ga je ova snimala kako dolazi na posao oko 8 sati. Dekan je aparat naknadno vratio, a studentica je zbog njegove reakcije završila na Hitnoj, najavljujući tužbu protiv njega. Radi se naime o djevojci koja zbog zdravstvenih problema ne smije dizati teške predmete, pa je zbog 'naguravanja' s dekanom otišla na Hitnu provjeriti je li sve u redu.

Što se tiče dekana, on se kroz barikade sastavljene od stolova i studenata probio do svog ureda. Studenti su ga snimili u trenucima dok raspravlja s njima i govori kako ga se ne smije snimati.

Podsjetimo, plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) na izvanrednom sastanku donio je odluku o blokadi studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvorane (D7) te parkirališta fakulteta od ponedjeljka 24. listopada.

Naime, kako stoji u sinoćnjem priopćenju, iako je dekan FF-a Damir Boras nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u petak izjavio da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada nakon toga po nalogu uprave nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine.

"Paradoksalno, iako je uprava obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, tako "upisani" studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravsteno osiguranje, stipendije, studentski servis...), za koje je uvjet biti upisan na fakultet", napominje plenum FFZG-a.

Plenum od uprave i dekana zahtijeva trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novaca studentima koji su zbog pritisaka od strane uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine.

"Ne odustajemo od zahtjeva za potpuno javno financiranim obrazovanjem, poručujemo upravi da nećemo dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata, te zahtijevamo da se novčana sredstva potrebna za održavanje nastave i hladni pogon fakulteta umjesto putem školarina, namakne iz državnog proračuna", dodaje se u priopćenju.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.10.11. 12:11

zatvoren krug!

studenti filozofskog danas traže školarine od državnog proračuna, sutra će biti državna birokracija koja b ezveznom papirologijom uništava upravo one koji ih plaćaju stvarajući konkretna dobra i usluge na konkurentnom svjetskom tržištu.

Kako će svi ti filozofi pomoci konkuretnosti hrvatske na međunardnom tržištu. Pola zastupnika u saboru su upravo ovi propali diplomci filozofskog faksa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika