26.10.2011. / 09:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Herman Cain Obamin protukandidat?

Cain, bivši predsjednik uprave tvrtke Godfather Pizza, zaradio je 25 posto potpore registriranih republikanskih birača, 4 postotna boda više nego bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je dobio 21 posto potpore

Herman CainHerman CainU utrci za predsjedničku nominaciju republikanaca, Herman Cain nadmašio je Mitta Romneya u posljednjoj nacionalnoj anketi CBS Newsa i New York Timesa objavljenoj u utorak, potvrđujući da je Cain u zamahu za američke izbore 2012., dok je teksaški guverner Rick Perry, koji je donedavno slovio za favorita, završio na petom mjestu.

Cain, bivši predsjednik uprave tvrtke Godfather Pizza, zaradio je 25 posto potpore registriranih republikanskih birača, 4 postotna boda više nego bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je dobio 21 posto potpore. Romney i Cain bili su izjednačeni na 17 posto glasova u prethodnoj anketi CBS/NYT, provedenoj početkom listopada.

Bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich je na trećem mjestu s 10 posto potpore, teksaški kongresnik Ron Paul dobio je 8 posto, a Rick Perry 6 posto glasova.

Rezultati ankete objavljeni su istoga dana kada je Perry, pokušavajući revitalizirati svoju kampanju, predstavio gospodarski plan koji uključuje uvođenje jedinstvene porezne stope, tzv. 'flat-tax'.

Hitchens: Prva pogreška nove Libije

U anketi Državnog zavoda za statistiku i New York Timesa, provedenoj sredinom rujna, Perry je bio vodeći kandidat za nominaciju s 30 posto potpore. Od tada mu potpora među pripadnicima konzervativnog pučkog pokreta "Tea party" (Čajanka) stalno opada, prema rezultatima istraživanja.

Ipak, Perryu i ostalim kandidatima anketa objavljena u utorak još uvijek pruža nadu. Naime, većina republikanskih birača objasnila je anketarima da još uvijek mogu promijeniti favorita. Samo 19 posto republikanskih birača koji su se izjašnjavali o kandidatima kazali su da su se definitivno odlučili. Osamdeset posto kaže kako je prerano sa sigurnošću reći koga će na kraju podržati.

Prvi republikanski predizbori održat će se 3. siječnja 2012. u Iowi

U anketi CBS/NYT, provedenoj od 19. do 24. listopada, ispitan je nacionalni uzorak od 1.650 republikanskih birača, a rezultati imaju marginu greške od plus ili minus četiri postotna boda.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika