27.10.2011. / 18:20

Autor: Nacional.hr

20 osoba pod sumnjom?

Čerupajmo Hrvatsku

S obzirom na to da se HDZ istražuje kao pravnu osobu, stranka mora imenovati osobu koja će biti ispitana kao njen predstavnik

Pet se osoba sumnjiči za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djelaPet se osoba sumnjiči za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djelaUSKOK-ovo širenje istrage u slučaju Fimi-medija i na HDZ kao pravnu osobu otkriva pravu dubinu samog slučaja. Naime, sumnja se da je HDZ počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, a pet se osoba tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela.

Kako piše Večernji list, USKOK procjenjuje kako je HDZ kao stranka oštetio državni proračun za 32 milijuna kuna nelegalnim prikupljanjem i trošenjem novca koji je izvučen iz državnih tvrtki.

Među osobama koje se tereti za udruživanje našli su se bivši predsjednik stranke Ivo Sanader, glavni tajnik Ivan Jarnjak, rizničar Mladen Barišić, bivši glasnogovornik Ratko Maček i bivša šefica računovodstva Branka Pavošević.

Dnevnik.hr pak navodi kako USKOK tereti ukupno 20 okrivljenika u slučaju crnih fondova, no ne preciziraju o kome se sve radi.

Novcem iz "crnog fonda HDZ-a" financirale su se izborne kampanje HDZ-a, poslovanje stranke, ali i za osobne potrebe pojedinaca u stranci.

Ilegalnim novcem financirana je i nabavka dva luksuzna BMW-a, ali i kupovana Osječka televizija te Hrvatski list. Tijekom kampanja plaćane su usluge Marka Perkovića Thompsona, Miše Kovača te Nine Badrić.

USKOK je otrkio i kako je ilegalnim sredstvima financirana škola Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, Dom Nikole Tesle u Smiljanu, ali i HDZ BiH koji je dobio 1,2 milijuna kuna te Hrvatska stranka umirovljenika sa pola milijuna kuna.

Također, navodi se kako je Sanader "korupcijskom mrežom" za osobnu korist pribavio najmanje 15 milijuna kuna, dok je Nevenka Jurak pribavila najmanje 11 milijuna kuna.

Među detaljnim informacijama koje USKOK istražuje, i ona je da je Mladen Barišić Sanaderu čak u dva navrata nosio novac u obiteljsku kuću u Kozarčevoj. Tijekom travnja i svibnja 2009. u torbama mu je predao najmanje 300 tisuća eura i 13 milijuna kuna, navodi Dnevnik.hr

S obzirom na to da se HDZ istražuje kao pravnu osobu, stranka mora imenovati osobu koja će biti ispitana kao njen predstavnik. U HDZ-u još raspravljaju tko će to biti, ali prema svemu sudeći neće biti nitko iz samog vrha stranke.

Zanimljivo je i kako USKOK, zbog predstojeće kampanje navodno neće tražiti blokadu računa stranke, ali će vjerojatno zatražiti da se nekretnine u protuvrijednosti 32 milijuna kuna stave pod hipoteku kao osiguranje za namirenje štete.

Čak 29 tvrtki navodno je poslovalo s tvrtkom Fimi media: Hrvatske šume, HEP, HPB, HAC, Autocesta Rijeka-Zagreb, Fond za zaštitu okoliša, MUP, Hrvatska lutrija, HP, Plinacro, Crosco, STSI, INA, JANAF, HŽ, Hrvatska turistička zajednica, Proplin, Viadukt, Hidroelektra niskogradnja, Konstruktor, HC, Croatia Airlines, Croatia osiguranje, Narodne novine, Ecos, FINA, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo vanjskih poslova i ACI.

Optužnica već za nekoliko dana?

Odvjetnik Anto Nobilo izjavio je za HTV kako smatra da će optužnica u slučaju Fimi-medija, a vezano za HDZ, biti podignuta u sljedećih nekoliko dana.

"Ističu zakonski rokovi u kojima se optužnica može podići. Očekujem da će ona biti podignuta u sljedeća dva tjedna, a vjerujem da će to biti za nekoliko dana", rekao je Nobilo.

Dodao je kako vjeruje da će DORH tražiti blokadu imovine HDZ-a.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 27.10.11. 17:33

Apsolutno podržavam borbu protiv korupcije i ovo treba biti znak svakom političaru, svakoj osobi koja radi s proračunskim/našim sredstvima i svima nama da se domoljublje mjeri najviše plaćanjem poreza i odgovornim ophođenjem kroz institucije vlasti prema narodu koji ih je izabrao. Ova kleptomanija mora stati.

Jedino što želim da DORH jednako tako rešeta sve političare i sve stranke a ne da bude arbitar i koordinator raspodjele političke moći. Mislim da je ovo početak kraja Titine egide "snađi se druže" koja je baštinjena preko pola stoljeća!

Polančec je osuđen za ca. 10 milijuna kn, sada se HDZ tereti za 32 milijuna kn. Imajući u vidu brojne u medijima objavljene afere koje su u milijunima i milijardama kuna, logično je očekivati nastavak procesuiranja i ostalih, pa tko živ a tko mrtav.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 27.10.11. 17:58

Ministarstvo mora,prometa i infrastrukture nije li to bio resor Kaljmete?Kojeg slucaja,jos jedan "posteni" HDZ-ovac je upleten.


registracija
9/8/09

vinko12, 27.10.11. 18:26

Bravo Premijeko, dobro deres tu boljsevicku stoku iz titine zlocinacke partije, pa su morali upotrijebiti i zadnji prljavi udbaski adut . Ali to ce im se odbiti o glavu.
Sada je tvoje kriticno vrijeme akcije.
Skini im s trona zlocinca broza i zadaj im konacni udarac, biraci ce znati cijeniti to.

--------------------------------------------------------------------------------


registracija
9/3/10

nostradurus, 27.10.11. 18:36

Šeki bi bio dobar za predstavnika HDZ-a. On dosada nikad nije bio kriv pa neće ni sada.


registracija
24/11/10

aabar, 27.10.11. 18:47

živio vinko12 naj jebač i picolizac stare Jacew!!!!


registracija
30/12/08

csiki, 27.10.11. 19:00

Zvonko, vinko12, izgubljeni djani probudite se brod tone.


registracija
22/10/11

jadno100, 27.10.11. 20:10

sve dok bjeloglava kokos ne bude kod ive jebo tu borbu protiv korupcije.

vinkooooo debile hdz-ovski nepismeni,retardirani.


registracija
21/2/11

skyway, 27.10.11. 20:16

Vinko ostaje to sto jest, notorni ustasa, Zvonko se korigira i sam sebi skace u usta, a kretena Djanija vise nema, pa tako je debiliteta na ovom forumu sve manje i manje. Jos samo da im idoli iz vrha klana odu u Remetinac i sve ce polako doci na svoje...


registracija
24/7/11

mrvek, 27.10.11. 20:31

AJMO ŠTAKORI BJEŽITE S BRODA KOJI TONE!!!!!!!!!!!!


registracija
30/6/09

jebivjetar, 27.10.11. 20:43

Mogli bi ADZ-ovci zapjevati i onu " Bože daj nam Rvacku " ! Đubrad izdajnička i profiterska , komunjarska !


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 27.10.11. 20:55

ad padne zločinački hrvatki HDZ, na redu je bosanskohercegovački zločinački HDZ, koji od 1992. g. vodi rat protiv Bosne i Hercegovine, a sve uz pomoć i podršku Tuđmanovih sljedbrnika. Kako kažu:" Ničija nije do zore gorjela", dugo su bili žarili i palili, dugo su krali i uživali u bogatstvu. Sve je došlo na naplatu. Hrvatska je pravna država i to je u noj moguće, pravna je zahvaljujući moralnim ljudima, a ne korumpiranoj i zločinačkoj HDZ-ovskoj Vladi.
Čekamo trenutak kad će se sindrom "pravne države" preliti i u druge balkanske države, jer na Balkanu, a naročito u bivšoj Jugoslaviji, na vlasti su sve sami zločinci i kriminalci.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 27.10.11. 21:05

ZAŠTO KOSOR-ŠEKSOM PLAN DA ZA SVU KORUPCIJU U HDZ-u ODGOVARA DR.SANADER

Razlog neuspjeha ovog plana je jednostavan. Omjer krivnje – to je glavni razlog. Kad okrenete pješčani sat naopako ono štp odmah u početku u par sekundi iscuri je Sanaderova odgovornost a onaj veliki preostali dio (od preko 80% pijeska) je odgovornost HDZ. Dakle da je odgovornost pola-pola ili 60 prema 40 HDZ još bi bilo nade da se sve na Sanadera natovari no kako je njegova odgovornost desetak posto dakle više u smislu da je trebao bolje možda nadzirati, kontrolirati a manje vjerovati svojim stranačkim tijelima te dakle iako je postupio zakonito i nije kriv formalno za odgovornost stranačkih tijela uključujući i ona koja se odnose na financije ipak ga se može prozivati i pritiskati da barem svjedoči protiv krivaca ali ga je besmileno kazneno goniti jer kad bi Sud usvojio tu razinu onda bi baš svaki čelnik svake naše stranke završio u zatoru uključujujći i Jamba (koji dakle javno i priznaje ovaj mali dio koji se može tolerirati i ne smatrati kaznenim djelom) i druge samostalne političke subjekte.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 27.10.11. 21:15

Gotovo je, gotovo! Gotovo je, gotovo! Više nema nikakve sumnje.Može Jaca prdoklačiti što hoće, ali nisu predmet USKOK- ove istrage druge stranke, nego HDZ. A da se nije potpuno pogubila, jest. Da ima argumenata za obranu, onda bi medije molila da prenose uživo. Ovako se mafijaškim zakonom šutnje, panično pokušava nemoguće: spriječiti istinu da u svoj svojoj neugodnosti dođe na vidjelo. Nije slučajno da je USKOK, po nalogu izvana, tempirao događaje baš mjesec dana prije izbora. To može značiti samo jedno: HDZ-u će izlazak na parlamentarne izbore biti onemogućen, što je i logično: kriminalcima nije mjesto na izbornim listama, nego u zatvoru. Ono što zabrinjava jest činjenica da USKOK istražuje isključivo imovinske delikte, zloupotrebe i falsifikate HDZ-a, a ne i protivdržavni terorizam, kojim se bave punih 20 godina. Tu nešto nije u skladu s ustavnim odredbama o državnom odvjetništvu, jer je vrlo sumnjivo da DORH godinama odbija priznati činjenice i dokaze o protivdržavnom terorizmu, a sada odjednom cilja na imovinske delikte.Da su stvari čiste, onda bi istraga bila završena davno prije, a sudski postupak protiv HDZ-a već pravomoćno okončan. Međutim i ovako je očigledno da se mafiji ne smije dopustiti izlazak na izbore, jer bi time izborni proces bio neligitiman i kriminalan. Mafiji treba oduzeti opljačkano, staviti ih u ustavne okvire, suditi, pa tek potom raspisati parlamentarne izbore. Hrvatskoj je sasvim dovoljno iskustvo od dva pokradena parlamentarna izbora. Ne treba nam treći. Ali, da bi se izborna prevara spriječila treći put, treba se za pomoć obratiti EU. Naime, ona je odgovorna za nastalu situaciju u Hrvatskoj, više od domaćih mafijaša. Držala im je svijeću i s njima navodno pregovarala. Ne pitajući hrvatske građane ništa, već ih stavljajući pred gotov čin. Suprotno ustavnim odredbama.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.10.11. 21:29

Da se ne zaboravi jer ljudi očito brzo zaboravljaju, a svi su isti.

1) U studenom 2002. počela je policijska istraga vezana za poslovne odnose Ine i Jadranskog pomorskog servisa (JPS) kada je na Linićevo inzistiranje JPS bio prodan Marplov-u iz Rijeke u vlasništvu Ante Marasa. Management Ine se protivio prodaji jer je smatrao da nema razloga da Ina prepusti prijevoz derivata po Jadranu nekome drugome. No, Linić je pobijedio i nakon te prodaje Ante Maras i njegov management preuzima kontrolu nad Jadranskim pomorskim servisom (Damir Vrhovnik je šef Nadzornog odbora) čime je Linićev lobi u potpunosti kontrolirao prijevoz nafte Jadranom.

2)Viktor Lenac - afera u kojoj je sanirano privatno brodogradilište Račanovog prijatelja i kuma Slavka Linića, Damira Vrhovnika dok je ovaj u isto vrijeme imao mjesečnu plaću – sto pedeset tisuća kuna.

3)Picula je zataškao javnosti da je u hrvatskom konzulatu u Zurichu službenica Ministarstva vanjskih poslova ukrala oko 40.000 franaka. Uz to, zadržao ju je na platnoj listi MVP-a.

4) Skandal izazvan Račanovom neopreznošću i neupućenošću u bankarski sustav u kojem je bez ikakvih dokaza plasirao nepromišljene izjave o nepravilnostima u Privrednoj i Splitskoj banci čime je , zbog potencijalnog stampeda na štedne uloge, skoro izazvao kolaps bankarskog sustava. Nekoliko dana kasnije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je pokušao ublažiti zbrku koju je izazvao u javnosti.

5)Riječka banka- uz to što je devizni diler Nodilo knjigovodstvenim malverzacijama uspio sakriti 100 milijuna dolara gubitaka, nalazi Hrvatske narodne banke o poslovanju Riječke banke pokazali su i mnoge druge nepravilnosti za koje je uprava banke na čelu sa Ivanom Štokićem morala znati. No, Linić je i unatoč tome žestoko branio branio Štokića izjavama tipa: "ni nakon krađe 100 milijuna dolara, a ni nakon što su građani digli gotovo 250 milijuna eura štednje, ta banka nije doživjela kolaps". Takva Linićeva stajališta dovela su do ozbiljnih okršaja sa liderima petorke koji su, u slučaju Riječke banke, kulminirali kada su ovi tek iz novina doznali da je Riječka banka prodana jednoj austrijskoj banci, premda nisu dali suglasnost za prodaju.

6) Otvoreni sukobi sa koalicijskim partnerima bili su vidljivi u i slučajevima samovoljnih privatizacijskih odluka koje su provodili Linić i SDP. Očiti primjer je privatizacija Večernjeg lista gdje su Linić i kompanija prodali Večernji list Styriji za 24 milijuna DEM. Kasnije se potvrdilo kolika je ta privatizacija bila promašena: Večernji list, odnosno Styria, za prodaju polovice svojih dionica u VIPnetu zaradila je 25 milijuna eura. Dakle samo prodajom polovice dionica u VIPnetu Styria je zaradila dvostruko više negoli je platila za cijeli Večernji list i 10 posto dionica u VIPnetu.

7) Afera sa Sunčanim Hvarom, kad su kao mnogo bolji ponuđač prezentirane Terme Čatež koje su ponudile samo 45 milijuna eura, dok je Kompas ponudio ulaganje od 62,6 milijuna eura. Ta afera je izazvala najveću krizu koalicije.

8) I u aferu oko Hrvatskog teniskog saveza bio je umiješan SDP sa Slavkom Linićom. On je 4. ožujka 2002. odobrio da se poduzeću Alplan otpiše kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci i da njihov kreditni dug od 10,5 milijuna kuna preuzme Hrvatski fond za privatizaciju. Ugovor o preuzimanju duga potpisao je u siječnju 2002. Hrvoje Vojković, tadašnji šef Fonda, ali je mjesec dana kasnije suglasnost dao Slavko Linić, u svojstvu predsjednika Upravnog odbora. Naravno da zbog prebacivanja dugova jedne privatne tvrtke na porezne obveznike nitko tada nije odgovarao.

9) Skandalozna sanacija Hrvatske poštanske banke kojom su faktički otpisani dugovi najkontroverznijeg tajkuna 90-tih Miroslava Kutle i dugove firme Fenixve koja je sudjelovala u prijevari kod projekta gradnje javne garaže i stambeno-poslovnog objekta u Rijeci u vrijeme dok je Linić bio gradonačelnik. Sanacija je koštala 700 milijuna kuna. Tako su SDP-ovci umjesto zatvaranja tajkuna i lopova istima opraštali dugove.

10) Afera u kojoj je sudjelovala tadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović kada je 2002., suprotno važećim propisima, omogućila Dragi Jurišiću, klijentu svoga muža Marka Marinovića, da postane vlasnik benzinske crpke u Lužanima. Nakon što je zbog te, a i druge afera vezane uz supruga, podnjela ostavke na sve stranačke dužnosti, ostala je zastupnica u saboru, nije se mjesecima pojavila na poslu, a i dalje je primala plaću od 16.000 kuna.

11) Afera Liburnija - Linić nije izvršio sudsku odluku (dug se morao vratiti a Linić to nije poštivao i napravio je dug još većim) a time oštetio fondove u kojima su dionice imali stradalnici rata.

12)Hotel Excelsior u Dubrovniku - primjer Linićeva pogodovanja SDP-ovim tajkunima. Po Linićevu nalogu je “prodan” hotel Excelsior u Dubrovniku, Goranu Štroku, po mnogima najvredniji turistički objekt u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje koliko je njegov novi vlasnik u zbilji dao novca. Naime, mnogi su mogli pod takvim uvjetima kupiti taj hotel. Za Excelsior je u gotovini plaćeno milijun DEM-a (u nekim je procjenama vrijednost hotela bila mnogo veća, opljačkano je, to jest Štroku poklonjeno 30 milijuna njemačkih marka društvenog novca) i preuzet je dug od 34 milijuna DEM koliko je Dubrovačka banka potrošila na uređenje tog hotela nakon što su u njemu bile izbjeglice. Stvar je u tome što taj dug nije otplaćivao novi vlasnik već se dug otplaćivao iz poslovanja hotela. Godine 2002. jedan tjednik objavljuje podatak da je od samo jednogodišnje zarade Excelsiora Štrok nadoknadio milijun maraka koliko je platio hotel, otplatio kreditnu ratu hotela i još nešto - zaradio. Dakle, kao što su komunisti poslije 1945. godine otimali privatno vlasništvo, tako su ga od 2000. davali svojim pouzdanicima. Većina ljudi smatra da je zapravo hotel poklonjen, jer ako će sam hotel vraćati dugove, onda ispada da smo hotel prodali za ništa.

13) SDP i kompanija na čelu sa Slavkm Linićem 2002.g. u PIK Vrbovec postavljaja management kojem plaćaju 180.000 kn mjesečno. Na početku 2005. g. taj isti management je osumnjićen za gospodarski kriminal. Zloupotrebama je oštetio to poduzeće za gotovo 17.000.000 kuna.

14) Iz nedaleke prošlosti iskopana je sumnjiva prodaja hotela Alana po trostruko umanjenoj cijeni. Pokrenuta je istraga protiv nekoliko osoba, ali ne i protiv Slavka Linića, tadašnjeg predsjednika UO Hrvatskog fonda za privatizaciju, bez kojeg te prodaje ne bi bilo. Linić dubrovački hotel Excelsior prodaje Goranu Štroku po cijeni – kako je javno i gnjevno svjedočila tadašnja ministrica turizma Pave Župan-Rusković – trideset puta nižoj od vrijednosti hotela (trideset puta više novca nudio je Štrokov takmac u natječaju).

15) Za kriminal u Ini Vesna Balenović optužuje Linića, a i on je sam u jednoj televizijskoj emisiji priznao da je u Ini kriminala bilo, ali je, opet kao predsjednik Upravnog odbora, radi mira među koalicijskim partnerima krivcima progledao kroz prste. No ni nakon prijava Vesne Balenović ni nakon toga priznanja – istrage nema.

16)Veleizdaja koja je učinjena izdvajanjem hrvatskog pomorskog teritorija iz države Hrvatske pripajanjem toga teritorija drugoj državi, Sloveniji. Racan na dar Sloveniji daje 160 cetvornih km morskog teritorija, de facto joj daje još tzv. dimnjak, koridor širine 3,4 km i dužine 10 km kao izlaz na otvoreno more. Privid zadržavanja granicne crte s Italijom riješen je bastardnim "bermudskim trokutom", dijelom mora koje bi na papiru pripadalo RH, premda međunarodno pravo ne priznaje suverenitet kad nema izravnog doticaja s kopnom. Racan se na konferenciji za novinare 25. srpnja 2001. pokušao opravdati govoreći da je "sporazum u hrvatskom strateškom interesu i stoga Vlada iza njega čvrsto stoji".

17) Baxter- najveća nesreća hrvatskog zdravstva u kojoj je u samo jednom tjednu u listopadu 2001. godine 23 ljudi umrlo u nekoliko hrvatskih centara za dijalizu zbog neispravnih Baxterovih filtara. Ministrica Stavljenić podnosi ostavku.

18) Afera nagibni vlakovi - bez javnog natječaja kupljeni su vrlo skupi nagibni vlakovi pod prozirnim objašnjenjem: "Putovat ćemo do Splita"! Međutim, pokazalo se da je pruga nesigurna, jer su drugovi navodno "zaboravili" da su tu prugu njihovi "JNA antifašisti" svaki mjesec za vrijeme četiri godine rata barem dvaput mjesečno minirali.

19) Po dolasku drugova na vlast prvi zadatak je bio, Bljesak i Oluju staviti pod nadležnost Haaga. To je i učinjeno prihvaćanjem Deklaracije o suradnji sa Haagom. Predsjednik Tuđman, odnosno tadašnja vlada, jasno je stavio do znanja da Haag nema nadležnost nad operacijama Bljesak i Oluja, pa prema tome Gotovina i nije mogao otići u Haag niti kao osumnjičenik. No, drugovi ne bi bili to što jesu pa su bez ikakvog racionalnog razloga donijeli sramotnu Deklaraciju. Nakon toga ispraznili su državne arhive sa vojnim tajnama, transkriptima i dr. dokumentima i progon naših generala mogao je početi.
Uz te skandale, afere i izdaje moglo bi se još štošta nadodati, a pogotovo ako bi aferama smatrali ono što SDP-ovci pripisuju HDZ-ovcima.(Verona, Imostroj, KIM i sl.)

20) Tonino Picula, bivši velikogorički gradonačelnik, nakon što je objavljeno kako Uskok vodi istragu protiv njega zbog kupnje 46 autobusa vrijednih oko 100 milijuna kuna. Picula je prozvan za zloporabu položaja jer je, kako se smatra, sklopio štetan ugovor sa Zagrebačkim holdingom, ali i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kojoj je osigurao pljenidbu velikogoričke gradske imovine u slučaju da se Grad nađe u financijskim problemima. Picula je optužbe pripisao "prljavoj politici", najavivši tužbu protiv Ante Šimonovića, koji je potpisao kaznenu prijavu protiv njega.

21) Kaznenu prijavu od DORH-a zaradio je i SDP-ovac Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice, i to zbog sporne prodaje gradskog odmarališta u Pirovcu. Tereti ga se da je odmaralište prodao po znatno nižoj cijeni od realne. Mršić se branio kako je odluku zbog koje je zaradio kaznenu prijavu donijelo Gradsko poglavarstvo. Afera dobiva na težini i zbog činjenice da je zemljište prodano poduzeću Žarka Pavline, inače daljeg rođaka bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

22) Početkom ožujka 2009. riječka je policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom podnijela kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i nekolicine njegovih suradnika. Kao grijeh mu se nameće da je proračun Grada Rijeke oštetio za više od 80 milijuna kuna. U aferi je prozvan i Slavko Linić, za vrijeme čije je vladavine (točnije 1997. godine) potpisan prvi ugovor o dodjeli koncesije između Grada Rijeke i Tržnica Rijeka. Tržnicama Rijeka je, kažu optužbe, omogućeno kontinuirano obavljanje komunalne djelatnosti u Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad, a koncesija za to Tržnicama je dodijeljena bez prethodno provedenog natječaja. Treba li napominjati da su Tržnice Rijeka inače u većinskom vlasništvu riječkog SDP-ova tajkuna Ivana Franolića?

23) Bandićeve afere, s kojom samo početi? Nekadašnji ključni čovjek SDP-a, kako je Milanović svojevremeno govorio da je Bandić nešto najbolje što SDP može ponuditi Zagrebu, upravlja već 15 godina zagrebačkim proračunom (ca. 10 milijardi EUR-a). Koliko je završilo u Grazu?

24) Čačić je kao ministar u Račanovoj Vladi, kojeg je prijavilo troje djelatnika APN-a, pogodovao sklapanju ugovora između Ministarstva kojemu je bio na čelu i poduzeća u svojem vlasništvu. Dio pisma prijave USKOK-u: „Naša je mana što više nemamo novih saznanja o mućkanjima ing Čačića u postupku okončanih obračuna za stanove stradalnika, a podaci za program POS-a dobro se čuvaju kod ing. Mrdje koja je kod ing. Čačića preko sebe kao načelnica za pripremu mnogim mućkama dala puni obol“. „Kao najveći biser i otimačinu navodimo primjer vezano uz izgradnju stanova stradalnika u Vukovaru. Iz dopisa nadzora poduzeća Rijekaprojekt inženjering od 10. svibnja 2002. u kojem se decidirano navode razlozi zbog kojih se ne može dopunski ugovoriti potraživanje Congama za dopunsko ugovaranje 1,401.683,64 kn. Raspolažemo samo sa dodatnim ugovorom od 10. listopada 2002. godine iz kojeg je vidljivo da je za povećane površine i pored odredbe „ključ u ruke“ umjesto traženih 528.433,90 kn ugovoren iznos od 855.941,14 kn. Dodatnim ugovorom od 20. prosinca 2002. za naknadne radove od traženih 36.975,00 kn ugovoren iznos od 339.881,63 kn, što iznosi 1,195.822,77 kn.“ Čačić je svojim poduzećima omogućio da na natječaju podnesu ponudu sa najmanjom ponudbenom cijenom, kako bi prošli na natječaju. Međutim, naknadno bi Čačić izravnom pogodbom sa svojim poduzećima dogovorio tzv. „dopunske ugovore“, kojima bi se ugovarala mimo javnih natječaja cijena radova do punog iznosa kako je Čačić dogovorio sa suradnicima i direktorima svojih poduzeća. Na taj je način Radimir Čačić stekao protupravnu dobit u ukupnoj vrijednosti od 125 milijuna kuna.

25) Jakovčića prati cijeli niz teških afera, od kupovine vlastitog sela Sv. Juraj preko privatizacije Arenaturista, rasprodaje Barbarige i Dragonere do Rockwoola, afere Hypo, Dajla i Kaštjuna.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.10.11. 21:31

Tko je ovdje Kurta a tko Murta?


registracija
3/12/10

Yoda, 27.10.11. 21:33

Jesi ti sve ovo prijavio DORH-u? Ako nisi onda treba tebe zatvoriti...
No, kako kaže ona pjesma: uzalud vam trud svirači...


registracija
15/8/10

bigred1, 27.10.11. 22:22

zvonko,polančec je osuđen za 150000 kn.za reflektore i to uvjetno.nisam znao da se za 10 000 000 kn. dobije uvjetna kazna.


registracija
23/10/11

Bozidar1, 27.10.11. 22:30

Potpisujem sve od Zvonka.Jedino bih prosirio poznato"snadi se druze" ,za "cilj, opravdava sredstvo" krilatica koja je opravdavala masu"prljavstina" Titovih i SDP suboraca.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 27.10.11. 22:58

Neslužbeni početak pada HDZ je bio dan kad su izdali i izbacili iz stranke dr.Ivu Sanadera, danas službenom USKOK-ovom istragom protiv HDZ počinje službeni početak pada HDZ-a------------ Ono što su većina racionalnih analitičara, a i ja, rekli i zaključili kod izbacivanja Sanadera iz HDZ je da s tim danom počinje nezaustavljivi pad i uništenje onog moćnog Tuđmanovog i Sanaderovog HDZ te da će oni samo vegetirati na zatečenim jakim korijenima koje su stvorila prethodne dvije političke legende ali da će korijen nestajati jer neće imati više takvu moćnu potrebnu hranu da održi HDZ na Sanaderovoj razini. Danas se Bajić više ne mora bojati otvorene ucjene da će ga smijeniti ako krene na njih jer je pred ovim HDZ zadnja sjednica Vlade i zadnji dani Sabora pa je to nemoguće te svaka čast Bajiću što nije oklijevao te čim je došao u prostor da može djelovati bez posljedica ucjene on je krenuo. I sam sam ga kritizirao da svi sve znaju pa čak i mala djeca kako to danas navodi i dr.Burić a samo je izgledalo da Bajić i USKOK ne znaju no ne znaju svi pozadinu sklapanje konstrukcje optužnice kao i problematiku tajminga.


registracija
17/4/11

DONDON, 28.10.11. 09:02

"Nema nedodirljivih. Kud Ivo, tud i ja. ...". Obistinilo se, ali ne onako kako je ona to zamislila. Glupača, ali su je dobro navukli njeni "mozgovi" za manipulacije i neka su! Davno je njihova arogancija prešla sve granice ljudskosti, a u tome su im pomagali koalicijski partneri i crkva. Ako bude pravde, morat će završiti svoj "križni put" na 14-toj postavi, ali ne kao pravednici.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 28.10.11. 10:42

Zvonko,
jadni ste da ne možete jadniji biti, koristeći postove koji su objavljeni prije 4 godine i pišući o prijavama i aferama koje su dobrim dijelom odbačene. Post u cjelini ili dijelovi gornjeg posta objavljeni su na svim mogućim forumima.

Šteta, što niste s pisanjem išli do kraja pa objavili i koje su prijave i afere namještene od strane HDZ-a te koje su prijave odbačene.

Za jednu pouzdano znam da je namještena i kao takva odbačena, kupnja autobusa u Velikoj Gorici. Piculi je smjestio Ivan Šuker, tadašnji ministar financija, kojeg je Picula na prethodnim izborima pobijedio.

Također, odbačena je prijava i protiv Mršića i Tržnice Rijeka itd.

Znate li što znači riječ deklaracija, kad već pišete o njoj. Savjetujem vam da pogledate u Klaićev Rječnik stranih riječi. Deklaracija koja je donešena nema nikakvi pravni učinak a niti je obvezujuća.. Ali je zato imala i te kakvav pravni učinak čuvena HDZ-ovska rečenica "detektirati, uhapsiti i transferirati". Postupajući po toj rečenici, generali su detektirani, uhapšeni, transferirani i osuđeni.

Vi ste kao i Hebrang, ne lažete ali ponekad ne pišete istinu. Pa kad već objavljujete davno napisane i objavljene tekstove, provjerite što se je u međuvremenu dogodilo sa prijavama i aferama. Tek tada će te biti vjerodostojni. Ovako mi djeluje kao pamflet iz HDZ-ovske kuhinje koji se objavljuje svake 4 godine i to pred izbore.


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.10.11. 08:33

ajme3meni
ovo sve sto Zvonko pise svi mi to znamo, ali da njego0voj stranci nije dosla voda do grla.....nikom nista........istina komunisti jesu radili svasta, ali ono sta je HDZ-e i njegovi clanovi napravili, komunisti niti su bili niti ce ikada biti sposobni......
njihovo domoljublje me asocira (obzirom da sam vjernik) na nevjernike koji sline po kipovima i svake nedjelje su na ispovijednici, ali zato cim izidu iz crkve, nastavljaju sve po starom.......sedam dana grijese, a onda dvedeset minuta u crkvi, grijesi oprosteni, i oni sve po starome.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika