28.10.2011. / 09:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Obama pozdravio "važan" europski sporazum

"Ključno je sada osigurati potpunu i odlučnu primjenu (sporazuma). Imam veliko povjerenje u europsko vodstvo da će to i napraviti", kazao je Obama

ArhivaArhivaAmerički predsjednik Barack Obama pozdravio je u četvrtak sporazum koji je tijekom prošle noći postignut u Bruxellesu za spas euro zone, ocijenivši da donesene odluke predstavljaju "bitnu osnovu" na putu rješavanja dužničke krize u Europi.

"Veselimo se važnim odlukama koje je prošle noći u Bruxellesu donijela Europska unija. One predstavljaju bitnu osnovu za rješavanje cjelokupne krize u zoni eura", ocijenio je američki predsjednik u priopćenju.

On je dodao kako taj plan treba što prije početi primjenjivati istaknuvši kako će SAD nastaviti podupirati Europsku uniju i svoje europske saveznike u njihovim naporima na pronalaženju rješenja postojeće krize u trenutku kada i SAD i Europa zajednički rade na tome da podupru svjetski gospodarski oporavak.

Susrećući se tijekom poslijepodneva s češkim premijerom Petrom Nečasom u Ovalnom uredu Bijele kuće Obama je sporazum iz Bruxellesa označio "prvom važnom etapom" inzistirajući ponovo na što bržoj primjeni postignutog plana. "Poruka prema kojoj oni (Europljani) žele riješiti problem na vrlo ozbiljan način smirila je tržišta diljem svijeta", istaknuo je Obama.

On je ustvrdio kako problemi koji pogađaju Europu kao američkog najznačajnijeg trgovinskog partnera također imaju posljedice i na američka poduzeća i američku sposobnost otvaranja novih radnih mjesta. "Ako je Europa slaba i kao naš najznačajniji trgovinski partner ne bilježi rast, to će imati utjecaja i na naše poslove i na našu sposobnost otvaranja novih radnih mjesta", kazao je američki predsjednik.

"Ključno je sada osigurati potpunu i odlučnu primjenu (sporazuma). Imam veliko povjerenje u europsko vodstvo da će to i napraviti", kazao je Obama.

Čelnici zemalja eurozone postigli su prošle noći u Bruxellesu sporazum o otpisivanju 50 posto grčkoga duga i jačanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), koji će biti povećan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 28.10.11. 14:21

A ti majmune jedan pusti nas u Europi, mi ćemo se snaći, brini ti za svoje izrazito nefunkcionirajuće i krajnje nezdravo društvo i gospodarstvo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika