28.10.2011. / 13:28

Autor: Hina

Žene čašicom pića do uspješnijeg preživljavanja infarkta

Žene koje su konzumirale alkohol u godini koja je prethodila srčanom udaru na kraju su dulje živjele nego žene koje uopće nisu pile alkohol, pokazalo je američko istraživanje.

Ženama alkohol više pomažeŽenama alkohol više pomažeŽene koje su konzumirale alkohol u godini koja je prethodila srčanom udaru na kraju su dulje živjele nego žene koje uopće nisu pile alkohol, pokazalo je američko istraživanje.

Tim je istraživanjem, objavljenim u American Journal of Cardiology, obrađeno više od tisuću žena i otkriveno je bolje preživljavanje kod žena koje su pile između nekoliko pića mjesečno i više od tri u tjednu.

Istraživanjem je najmanje deset godina praćeno više od 1.200 žena koje su hospitalizirane zbog infarkta. Utvrđeno je da je nakon deset godina umrlo 44 od stotinu žena koje nikad nisu pile, 25 od svakih sto koje su umjereno pile i 18 od svakih 100 koje su konzumirale impresivnije količine alkohola.

To znači da je rizik od smrti za one koje su pile alkohol bio 35 posto manji od onih koje nisu pile, zaključuju autori.

"Jedna od zanimljivih stvari je ta da nismo vidjeli razlike između različitih vrsta pića" kazao je Joshua Rosenbloom sa harvardskog medicinskog fakulteta koji je vodio istraživanje.

"Najnoviji dokazi sugeriraju da je alkohol sam po sebi koristan", kaže on i dodaje da ovo istraživanje nije pokazalo razlike između vina, piva i žestokih pića.

"Jedno piće dnevno doista je dobro, pod uvjetom da je osoba disciplinirana", komentirao je James O'Keefe kardiolog iz Missourija koji nije bio uključen u istraživanje.

U ranijem istraživanju koje je vodio O'Keefe utvrđeno je da umjereno konzumiranje alkohola nakon srčanog udara bolje za zdravlje kako žena tako i muškaraca nego apstinencija.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika