01.11.2011. / 11:41

Autor: Hina

Turska želi da Afganistan i Pakistan smanje nepovjerenje

Turska se nada kako će razgovori između predsjednika Pakistana i Afganistana kojima je ona domaćin u utorak u Istanbulu smanjiti njihovo duboko uzajamno nepovjerenje i započeti novo razdoblje suradnje između dviju susjednih zemalja.

Abdulah GulAbdulah GulTurska se nada kako će razgovori između predsjednika Pakistana i Afganistana kojima je ona domaćin u utorak u Istanbulu smanjiti njihovo duboko uzajamno nepovjerenje i započeti novo razdoblje suradnje između dviju susjednih zemalja.

Bilateralni odnosi dviju zemalja pokvareni su optužbama da jedna drugoj pomažu neprijatelje a afganistanski dužnosnici govore kako sumnjaju da pakistanska obavještajna služba podupire talibane i njihove saveznike u pobuni, mrežu Haqqani.

Jedan turski dužnosnik je navevši da se pogoršava regionalno ozračje dodao: "Možda je došlo vrijeme da to pokušamo obrnuti".

"Osjećamo da oni imaju iskrenu želju da razgovaraju međusobno jer uviđaju da ovaj trend ne pomaže niti jednome od njih", rekao je taj dužnosnik uoči summita u utorak između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia, pakistanskog predsjednika Asifa Zardaria i turskog predsjednika Abdullaha Gula.

U posljednje vrijeme se mnogo nagađa o uvlačenju talibana i skupine Haqqani u pregovore kako bi se okončale borbe u Afganistanu što je sve hitniji cilj kako se bliži povlačenje američkih postrojbi iz te zemlje do kraja 2014.

Karzai je, ističući time afganistanske sumnje da Islamabad podupire talibane, rekao kako bi bilo koji pregovori u kojima bi sudjelovao trebali biti s Pakistanom.

Značajno je da će se zapovjednik pakistanske vojske general Ashfaq Kayani sastati sa svojim afganistanskim kolegom na rubu ovog šestog summita između triju čelnika.

Sa svoje strane Karzai je zabrinuo Pakistan potpisavši početkom ovoga mjeseca ugovor o strateškom partnerstvu s glavnim pakistanskim suparnikom Indijom potičući stara pakistanska strahovanja da će biti okruženi neprijaznim susjedima na svojim zapadnim i istočnim granicama.

Nakon trilateralnih razgovora održat će se regionalna konferencija o Afganistanu na kojoj će među ostalima sudjelovati indijski ministar vanjskih poslova S.M. Krishna i njegovi kolege iz Francuske i Njemačke. Američka državna tajnica Hillary Clinton otkazala je putovanje u Istanbul i sudjelovanje na konferenciji zbog lošeg zdravlja njezine majke.

Turska želi da Afganistan i Pakistan govore otvoreno na istanbulskom sastanku, a nada se i da će potpisati skromne protokole o suradnji.

Očekuje se da će konferencija koja će uslijediti nakon summita, a na kojoj sudjeluje 14 zemalja regije i 13 koje pomažu Afganistanu, donijeti dokument s elementima izgradnje povjerenja, rekao je turski dužnosnik.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika