02.11.2011. / 11:02

Autor: Nacional.hr

HDZ podbacuje i u Milinovićevoj utvrdi

Deveta najveća izborna jedinica HDZ-u osigurava 33 posto ili osam zastupnika, Kukuriku je druga sa 27.5 posto potpore

Darko Milinović i Jadranka Kosor (Pixsell)Darko Milinović i Jadranka Kosor (Pixsell)Predizborno istraživanje nad 400 građana u prvoj, osmoj i devetoj izbornoj jedinici provela je Nova TV, Večernji list i Media servis.

U prvoj izbornoj jedinici koja obuhvaća veći dio Zagreba i koja je već po navadi lijevo orijentirana, Kukuriku koalicija bi osvojila 46.5 posto glasova i 9 mandata, HDZ bi imao 14.1 posto te tri zastupnika, treća lista je HSLS sa 7,2 posto birača i jednim poslanikom u Saboru, a jednog zastupnika imali bi i Laburisti koji osvajaju 6.1 posto glasova. Izborni prag mogao bi proći i Blok umirovljenici zajedno s Ljubom Jurčićem, koji trenutačno imaju 4.6 posto podrške. Koalicija osvaja isto kao i 2007. godine, HDZ dvostruko manje. U 'zagrebačkoj' izbornoj jedinici u Sabor bi se nakon osam godina mogao vratiti HSLS, a po prvi put ušli bi Laburisti.

U osmoj izbornoj jedinici ljevica s IDS-om osvaja Istru. Kukuriku bi tako osvojio 52 posto simpatija birača i 10 zastupnika. HDZ osvaja 13.2 posto i dva zastupnika, a mandate bi još mogli dobiti Blok umirovljenika sa šest posto i Laburisti sa 5.8. Ladonja se procijenjuje na 4.2 posto potpore birača. U odnosu na 2007. godinu koalicija osvaja deset posto više glasova, ali isti broj mandata. HDZ je prije četiri godine osvojio 20 posto i zastupnika više. HDZ je oduvijek bio slab u ovoj izbornoj jedinici.

Deveta, najveća izborna jedinica, HDZ-u osigurava 33 posto ili osam zastupnika, Kukuriku je druga sa 27.5 posto potpore. Lijevi blok bi u izbornoj jedinci koja obuhvaća veći dio Dalmacije i Liku imao šest zastupnika. Pred izbornim pragom su Laburisti sa 4.7 posto, HSLS sa 4.5 posto i Blok umirovljenici i Ljubo Jurčić sa 4.5 posto. HDZ prema istraživanju ima dva zastupnika manje, nego prje četiri godine. Lijeva koalicija ima isti postotak glasova, ali sad dva mandata više. To se dešava zbog tako zvanih propalih glasova, u ovoj jedinici više od 40 posto birača glasuje za liste koje ne prelaze izborni prag. Izbornim sustavom takvi propali glasovi dijele se između lista koje ulaze u Hrvatski sabor od čega najviše profitira prva lista.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika