02.11.2011. / 15:58

Autor: Hina

Buzek: EP će odobriti pristupni ugovor Hrvatske s EU-om

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek izjavio je u srijedu u Zagrebu da će EP 1. prosinca sigurno odobriti pristupni ugovor između Hrvatske i EU-a i čestitao Zagrebu na velikim promjenama ostvarenim od 2009. godine.

Jerzy BuzekJerzy BuzekPredsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek izjavio je u srijedu u Zagrebu da će EP 1. prosinca sigurno odobriti pristupni ugovor između Hrvatske i EU-a i čestitao Zagrebu na velikim promjenama ostvarenim od 2009. godine.

"Mogu jamčiti da će EP na plenarnoj sjednici 1. prosinca dati formalni pristanak na pristup Hrvatske EU", rekao je Buzek na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Ocijenio je da je Hrvatska ključni igrač u regiji i primjer za sve zemlje zapadnog Balkana na koji Unija želi primijeniti europske vrijednosti pomirenja, mirnog suživota, gospodarskog napretka i borbe protiv korupcije.

Buzek je čestitao Saboru koji je kako je rekao odigrao veliku ulogu podupirući hrvatsku vladu u provedbi teških reformi koje građani ponekad ne razumiju, ali će im sigurno omogućiti bolji život u budućnosti.

Bebić je predsjedniku EP-a zahvalio na stalnoj potpori Hrvatskoj i njegovu osobnom doprinosu završetku pristupnih pregovora. Po Bebićevim riječima s Buzekom je razgovarao o pripremi referenduma o pristupnom ugovoru te o primjeni usklađenih zakona osobito iz poglavlja o ljudskim pravima, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Predsjednik Sabora vjeruje u nacionalni konsenzus oko ulaska u EU i smatra da to neće biti tema predizborne kampanje te očekuje da će pristupni ugovor proći na referendumu.

"Mislim da na hrvatskoj političkoj sceni neće biti podjela oko ulaska u EU iako hrvatske građane još moramo upoznati s pojedinostima pristupnog ugovora. No, to ne bi trebala biti tema kampanje u kojoj se treba govoriti o socijalnim i gospodarskim pitanjima", istaknuo je Bebić.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 02.11.11. 19:30

Ajde KGB!, skloni se da te se tebe i tvoje poljake vise ne vidi u toj EU!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika