02.11.2011. / 16:14

Autor: Hina

Rak dojke u obitelji nije automatski rizik

Žene nemaju automatski veći rizik od raka dojke zato što je netko u njihovoj obitelji pozitivan na mutirane gene za rak dojke, pokazalo je američko istraživanje.

Rak dojke ne mora biti vjerojatniji u obiteljiRak dojke ne mora biti vjerojatniji u obiteljiŽene nemaju automatski veći rizik od raka dojke zato što je netko u njihovoj obitelji pozitivan na mutirane gene za rak dojke, pokazalo je američko istraživanje.

Otkriće bi moglo pružiti utjehu ženama za koje se smatralo da su visoko rizične, nakon istraživanja iz 2007. koje je sugeriralo da sama činjenica da imate rođakinju s mutiranim genom BRCA 1 i BRCA 2 znatno povećava izglede razvoja raka dojke, čak i ako nemate te mutacije gena.

"Rezultati su ohrabrujući", kazala je Allison Kurian s Medicinskog fakulteta sveučilišta u Stanfordu čije je istraživanje objavljeno u časopisu Klinička onkologija.

Prosječna žena u SAD-u ima 12 do 13 posto izgleda za obolijevanje od raka dojke. Oko pet do deset posto karcinoma dojke su genetski a većina je izazvana abnormalnostima na BRCA 1 i BRCA 2 genima.

Žene s tim mutacijama imaju pet do 20 puta veći rizik razvoja raka dojke ili jajnika i moraju se često kontrolirati. Mnoge od tih žena podvrgavaju se uklanjanju dojki ili jajnika kako bi spriječile pojavu raka.

Jednom kad bi se mutacije tih gena pojavile u obitelji i druge su se članice obitelji pojačano kontrolirale jer je istraživanje iz 2007. sugeriralo da žene čak i ako ne nose mutirane gene raka dojke imaju dva do pet puta veći rizik razvoja raka dojke.

Tim sa Stanforda je istraživao više od tri tisuće obitelji s mutacijama BRCA 1 i BRCA 2 iz tri zemlje (SAD-a, Kanade i Austrailije) te nisu pronašli nikakvih dokaza o povećanom riziku među ženama koje nisu nositelji mutiranih gena a pripadaju obiteljima u kojima su pronađene takve mutacije.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika