07.11.2011. / 11:25

Autor: Nacional.hr

Odakle im novac? Odgovor tek nakon izbora

Prema Zakonu, od stranaka se ne traži da predaju, zajedno s listama, okvirni plan iznosa i izvora vlastitih sredstava koje kane uložiti u kampanju. Zakon to predviđa samo za predsjedničke i lokalne izbore

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNovi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ostavlja mogućnost neotkrivanja načina financiranja izbornih kampanja sve do predaje privremenog izvješća o financiranju nakon izbora, izvještava Poslovni dnevnik.

Prema Zakonu, od stranaka se ne traži da predaju, zajedno s listama, okvirni plan iznosa i izvora vlastitih sredstava koje kane uložiti u kampanju. Zakon to predviđa samo za predsjedničke i lokalne izbore.

Odredbe Zakona komentira Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu. "Rupa je slučajna a ne namjerna. Imamo ipak novi obvezni gornji limit u okviru kojeg stranke trebaju planirati troškove. Zbog toga bi Državno izborno povjerenstvo trebalo žurno upozoriti stranke da kod predaje lista dostave i plan troškova kampanje. Problema bi moglo biti i u vezi intepretacije posebnog računa. U zakonu izričito ne piše da na njega trebaju sjesti sva plaćanja. Još nema DIP-ove upute. Posebni račun trebao bi služiti za sve troškove kampanje, a ne samo za donacije. Inače se gubi funkcija nadzora DIP-a kako se koriste sredstava", rekao je Kregar.

Dodajmo kako je vladajuća stranka navodno odustala od kredita na temelju osobnih mjenica, no na to pitanje u petak glasnogovornica HDZ-a, Sunčana Glavak, nije odgovorila.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 07.11.11. 13:40

I onda seru o nekoj demokraciji,kojim pravom neki hadezeac otima plakate pa šta su hadezejci organ reda i poretka nikako da shvate da su pročitani i od velikog dijela svojeg članstva i zato ih treba pomesti s političke .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika