07.11.2011. / 12:41

Autor: Hina

Inzko upozorava VS UN na nestabilno stanje u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvjestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je političko stanje u BiH nestabilno čemu značajno doprinosi činjenica da ta zemlja ni godinu dana nakon izbora nije dobila novu vlast na državnoj razini, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji u BiH.

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvjestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je političko stanje u BiH nestabilno čemu značajno doprinosi činjenica da ta zemlja ni godinu dana nakon izbora nije dobila novu vlast na državnoj razini, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji u BiH.

U redovitom izvješću koje se odnosi na razdoblje od travnja do listopada ove godine Inzko je podsjetio na činjenicu da šest najvećih političkih stranaka već mjesecima bezuspješno pregovaraju o uspostavi nove vlasti što se značajno odražava na ukupnu stabilnost zemlje, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Austrijski je diplomat posebice upozorio na blokade i opstrukcije koje dolaze iz Republike Srpske, a istaknuo je kako politički predstavnici iz tog entiteta onemogućuju usvajanje državnog proračuna stalno inzistirajući na njegovu smanjenju.

"Posljedica je da su državna tijela vlasti od 1. siječnja radila pod ograničenom financijskom strukturom što je smanjilo njihove ovlasti i učinkovitost", stoji u izvješću.

Inzko također ocjenjuje kako vlasti RS, unatoč drugačijim izjavama, nisu odustale od prijetnje provedbom referenduma o otcjepljenju tog entiteta od BiH.

Zabrinjavajućom drži i stalnu nacionalističku retoriku u zemlji te dodaje ocjenu kako HDZ BiH i HDZ 1990. i dalje pokušavaju nametnuti razgovore o trećem entitetu u BiH, a kao dokaz za to navodi uspostavu Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

registracija
20/4/11

BivsiYU, 07.11.11. 13:10

Preporučujem mr Valentinu Inzko da UN predloži formiranje trećeg entiteta Hrvatima i da Republici Srpskoj dozvoli održavanje referenduma. To je demokratski princip i jedini način za uspostavljanje trajnog mira na ovim prostorima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika