08.11.2011. / 13:41

Autor: Hina

Ukrajina dobila novi Staljinov kip

Spomenik sovjetskom diktatoru Staljinu otvoren je u ponedjeljak u Zaporižji, na jugoistoku Ukrajine, kao zamjena za sličan kip uništen eksplozivom prije gotovo godinu dana.

Ukrajinci su podigli novi kip StaljinuUkrajinci su podigli novi kip StaljinuSpomenik sovjetskom diktatoru Staljinu otvoren je u ponedjeljak u Zaporižji, na jugoistoku Ukrajine, kao zamjena za sličan kip uništen eksplozivom prije gotovo godinu dana.

Gotovo tisuću ljudi, ratnih veterana, umirovljenika i pristaša Komunističke partije (KP), nazočilo je svečanom otvorenju ispred sjedišta mjesnog ogranka KP-a u toj rusofonskoj i rusofilnoj pokrajini Ukrajine, bivše sovjetske republike, organiziranom na dan 94. obljetnice boljševičke revolucije.

"Ovaj spomenik je podignut u čast Staljinu i njegovu doprinosu razvoju naše zemlje i oslobađanju od nacista", rekao je ukrajinski zastupnik Oleksi Baburin, na svečanosti.

Upozorio je da će kip odsada čuvati naoružani čuvari kako bi odvratili svaki pokušaj novog napada.

Postavljanje prethodnog spomenika Staljinu u svibnju 2010. izazvalo je polemiku u toj bivšoj sovjetskoj republici podijeljenoj na nacionalno svjestan zapad i rusofilni istok, gdje mnogi stanovnici osjećaju nostalgiju za sovjetskim vremenima.

Ukrajinci drže Staljina odgovornim za veliku glad 1932.-33. nazvanu "holodomor" koja je pokosila više milijuna ljudi, a Ukrajinci je smatraju genocidom.

Tada su seljaci i njihove obitelji umirali od gladi zbog zabrane da napuste pogođena područja i zapljene žita, u vrijeme prisilne kolektivizacije.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika