08.11.2011. / 14:28

Autor: Hina

Ne zna ništa o neprijateljskom preuzimanju Podravke

Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom

Zdravko Šestak i Damir PolančecZdravko Šestak i Damir PolančecBivši član nadzornog odbora Podravke Damir Kovačić posvjedočio je danas na zagrebačkom županijskom sudu da se za njegova mandata nije raspravljalo o mogućnosti neprijateljskog preuzimanja koprivničke prehrambene tvrtke.

Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom. No, optužbe da su tvrtku pritom oštetili za više od 400 milijuna kuna optuženi odbacuju uz tvrdnju da su Podravku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Kovačić je kao član HSS-a u NO Podravke bio od druge polovice 2008. do kraja 2009. kada je podnio ostavku.

Kazao je da na sjednicama NO nije bilo govora o mogućnosti neprijateljskog preuzimanja.

"U moje vrijeme o tome se nije govorilo", rekao je, a po onome što je tada pročitao u novinama čini mu se kako je o neprijateljskom preuzimanju bilo riječi ranije.

Iako je u NO ušao kao član HSS-a Kovačić tvrdi da od te stranke nikada nije dobivao smjernice ili naputke, osim što je HSS ustrajao da se i kroz Podravku kao jednu od najjačih prehrambenih tvrtki ostvari dio HSS-ovog projekta "Preporod hrvatskog sela".

Na pitanje obrane kako ga je HSS postavio za člana NO, iako ta stranka nije imala niti jednu dionicu Podravke, Kovačić je rekao da je praksa političkih imenovanja bila uobičajena u svim državnim tvrtkama ili onima gdje su udio imali državni fondovi.

Rekao je da se na sjednicama NO raspravljalo o odnosu koprivničke tvrtke sa splitskim poduzećem SMS jer se pojavio problem oko naplate Podravkina kredita SMS-u.

Iz NO Podravke Kovačić je otišao jer nije prošao njegov prijedlog da se nakon izbijanja afere Spice napravi revizija i organizira izvanredna skupština na kojoj bi se izabrala nova uprava.

Podravka se, kaže, suočila s problemima u poslovanju, mediji su svakodnevno pisali o aferi, a NO nije znao ništa. Tvrtka je, osim toga, bila obezglavljena jer su predsjednik NO i članovi uprave bili u istražnom zatvoru.

Za nezakonitosti na štetu Podravke teške 400 milijuna kuna USKOK tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti Boris Hmelina, predstavnik Hrvatskog fonda za privatizaciju u NO Podravke.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika