10.11.2011. / 18:07

Autor: Nacional.hr

Roubini upozorava

Italija ključ za početak kraja eurozone?

Roubini zaključuje kako eurozona može preživjeti restrukturiranje duga i izlazak malih država poput Portugala ili Grčke. Ali izlazak Španjolske ili Italije bi doslovno razbio eurozonu

Nouriel RoubiniNouriel RoubiniUgledni investitor i predavač na Sveučilištu u New Yorku Nouriel Roubini, čuven po tome što je među ostalim predvidio svjetsku financijsku krizu, kao i kolaps američkog tržišta nekretnina, u svom komentaru za Financial Times tvrdi kako su talijanski dani u eurozoni možda odbrojeni.

"S obzirom na to da je 'prevelika da propadne' ali i 'prevelika za spašavanje', Italija bi mogla biti prisiljena restrukturirati svoj javni dug. Također, morati će se suočiti sa problemom velikog deficita, manjka konkurentnosti i smanjenja gospodarske aktivnosti i domaće potrošnje. Kako bi to riješila, Italija će, kao i neke druge zemlje, možda morati izaći iz monetarne unije i vratiti se nacionalnoj valuti te tako pokrenuti raspad eurozone", piše Roubini.

Nema 'velikog spasitelja'

Ističe kako u eurozoni više ne postoji "veliki spasitelj" koji bi mogao otkupiti talijanski dug i tako joj omogućiti da zadrži svoj kreditni rejting. A upravo je takav "spasitelj" nužno potreban.

Europska centralna banka mogla bi, ističe Roubini, obaviti taj "prljavi posao" podupiranja Italije i Španjolske, ali to ne želi jer bi takav potez predstavljao ogroman rizik. Također, ne može pružiti podršku jer bi bezuvjetna podrška tim zemljama bila ilegalna i protivna pravilima eurozone.

Ne spašava ni promjena Vlade

Roubini dodaje kako je polovica sredstava iz Europskog fonda za stabilnost već podijeljena Grčkoj, Irskoj i Portugalu tako da je za Italiju i Španjolsku ostalo tek oko 200 milijardi eura. Dodaje i kako ni Međunarodni monetarni fond nema više dovoljno sredstava kako bi spasio i Italiju i eventualno Španjolsku.

Upravo zbog svega navedenog, Roubini smatra kako će jedini izlaz biti u restrukturiranju državnog duga.

"Čak ni promjena u talijanskoj vladi neće promijeniti temeljni problem - da je Italiji potreban gospodarski rast od preko pet posto kako bi ograničila rast duga", napominje Roubini.

Odustajanje od eura?

No, upozorava da ono što bi trebalo napraviti da se zemlja izvuče iz problema moglo samo - pogoršati situaciju. Naime, reforme i štednja koju treba provesti pogoršali bi i produžili recesiju. Uvjeti koje ECB i Njemačka stavljaju pred Italiju samo bi učinili vanjski dug još većim. Čak ni restrukturiranje duga neće rezultirati rastom gospodarstva i konkurentnosti.

"Pa ako ne možete rasti, devaluirati ili smanjiti na realan nivo, jedini izlaz je odustati od eura i vratiti se na liru i druge nacionalne valute. Naravno, to će pokrenuti prisilnu konverziju vanjskog duga iz eura u lokalne valute", ističe Roubini.

Opasnost od razbijanja eurozone

On zaključuje kako eurozona može preživjeti restrukturiranje duga i izlazak malih država poput Portugala ili Grčke. Ali izlazak Španjolske ili Italije bi doslovno razbio eurozonu.

"Na žalost, vjerojatnost da će se to dogoditi sve se više povećava. Jedino ako ECB postane 'veliki spasitelj' i snizi kamatne stope na nulu, u kombinaciji sa padom vrijednosti eura u odnosu na dolar te fiskalni stimulus u Grčkoj, možda bi se mogla izbjeći nadolazeća katastrofa", zaključuje na kraju Roubini.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 10.11.11. 18:31

Malo se šali Roubini. Italija se ne može spasiti ni van eurozone jer prema statutu ECB-a valutu smije emitirati samo kao kredit. Prema tome, sve jedno joj je da li je u eurozoni ili ne. Kad jednom počne sa devalvacijom valute, dugovi će joj rasti u eurima.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


registracija
30/11/10

jato, 10.11.11. 19:34

Jedini spas, oprostiti svatko svakome svaki dug i krenuti od nule.
Samo to ne paše "jakim" zemljama jer bi izgubile primat.
Drugo rješenje,za koje sam i ja, rat.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 10.11.11. 22:00

Eurozona bu propala
ako ne prije
onda
kad tam dojdu naši političari!


registracija
21/4/11

spBN, 11.11.11. 00:28

@Vinogradar, bravo.jesi me nasmijao.Samo si pitam hocel uopce primit ovu bedastocu od drzave!?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 11.11.11. 13:34

@spBN
hoće. hoće primit će ovu bedastoču od države !
Eurozoni nedostaje takva osoba kak je Jadranka Kosor s brošem
kamena temeljca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika