10.11.2011. / 16:38

Autor: Nacional.hr

Otvoren sajam glazbe i multimedije – InfoRestart

U paviljonu 7 održavaju se zanimljiva predavanja i predstavljanja programa koja se provode u radu s mladima, s naglaskom na one darovite

Radoslav Dejanović (Foto: Davor Visnjić/PIXSEL)Radoslav Dejanović (Foto: Davor Visnjić/PIXSEL)Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren sajam glazbe i multimedije InfoRestart.

Na samom otvorenju direktor Zagrebačkog velesajma Igor Rađenović izrazio je zadovoljstvo što se sajam održava pod visokim pokroviteljstvo predsjednika Hrvatske Ive Josipovića te što se istodobno održava više komplementarnih sajmova-Interliber, Educa, Zimski Ski Show, Inova i Sajam glazbe i multimedije te projekt Inforestart.

Rađenović je rekao kako se očekuje da će Inforestart razgledati više od 100.000 posjetitelja.

Sajam glazbe i multimedije otvorio je izaslanik predsjednika Republike pomoćnik savjetnika za unutarnju politiku Vladimir Lončarević. On je izrazio zadovoljstvo što se ovaj sajam koji je nekada bio vrlo popularan ponovno održava te što će se na njemu organizirati brojni stručni skupovi.

IT u fukciji transparentnosti javne uprave

Na sajmu Glazbe i multimedije - InfoRestart održan je okrugli stol o mogućnosti IT tehnologije u ostvarivanju transparentne javne uprave.

Sudionici Marko Rakar, Tihomir Katulić i Jasmin Redžepagić raspravljali su o načinima na koje IT može pomoći u ostvarivanju transparentnije javne uprave kao i o preprekama i teškoćama na tom putu.

Informatički olimpijci na InfoRestartu

Od prvog nastupa na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI -International Olympiad in Informatics) 1993. godine, Hrvatski savez informatičara veliku pažnju poklanja izboru članova i pripremi reprezentacije mladih informatičara Republike Hrvatske za nastupe na međunarodnim natjecanjima.

122 medalje osvojili su mladi informatičari od svog prvog nastupa na međunarodnim informatičkom natjecanjima do danas. Kako im je uspjelo?

"Mala tajna" je u stručnom, predanom, nesebičnom i kontinuiranom radu svih suradnika Hrvatskog saveza informatičara kroz mnoge fleksibilne programe, uvijek s novim generacijama učenika.

Za ovogodišnji InfoRestart hrvatski tim mladih informatičara priredio je zanimljiv program. U paviljonu 7 održavaju se zanimljiva predavanja i predstavljanja programa koja se provode u radu s mladima, s naglaskom na one darovite.

U četvrtak, 10. studenog s početkom u 16 sati bit će govora o putu do osvajanja 122 medalje hrvatskih učenika na međunarodnim informatičkim natjecanjima, od 1993. godine do danas. Uz predstavnike Hrvatskog saveza informatičara govorit će i Goran Žužić, najuspješniji informatički olimpijac Hrvatske .

U petak, 11. studenog s početkom u 15 sati održat će se predavanje o programskom jeziku Python, trenutno jednom od 10 najpopularnijih programskih jezika koji koriste programeri u velikim tvrtkama (npr. Google, Facebook, Microsoft) kao i studenti na svjetskim fakultetima (npr. MIT-u i FER-u).

Uz to, Hrvatski savez informatičara će na sajmu održati i svoju godišnju manifestaciju Dane HSIN-a 2011. u sklopu koje će dodijeliti nagrade najuspješnijim natjecateljima na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (HONI) za šk. god. 2010./11. Na ovom popularnom programu HSIN-a, natjecanju putem Interneta, godišnje sudjeluje više od 1000 učenika iz zemlje i svijeta, i vrlo je cijenjeno među članicama Međunarodne informatičke olimpijade (IOI).

Izložba starih računala na InfoRestartu

Do subote, 12. prosinca na sajmu InfoRestart, uz prezentaciju najsuvremenijih proizvoda i tehnologije te uz cjelodnevni program kvalitetnih predavanja, zanimanje posjetitelja privlači i izložba starih računala. Zahvaljujući Udruzi ljubitelja starih računala Calculus na izložbi Retro info, izložena su stara računala s početka 80tih, prva domaća računala, laptopi, konzole za igru, kalkulatori i razni ostali retro gadgeti.

Uz organizaciju muzeja starih računala „Peek&Poke" iz Rijeke, te uz pomoć nekolicine retro entuzijasta iz Zagreba izložena je impresivna kolekcija od nekoliko stotina pažljivo odabranih i restauriranih eksponata. Naglasak je na:
- IBM PC koji upravo slavi svoj 30. rodenđan te prezentaciji IBM PC računala i kasnijih PC kompatibilnih računala raznih proizvođača
- izloženim Apple računalima u čast preminulom Steve Jobsu
- obilježavanju 40. rođendana prvog domaćeg i europskog džepnog digitrona iz Buja,
-prezentaciju prvog i jedinog hrvatskog muzeja starih računala „Peek & Poke" iz Rijeke koji se, nažalost, nalazi u velikim financijskim problemima te su svi zainteresirani sponzori dobrodošli.

Odabrani primjerci starih računala svakodnevno su u funkciji, te posjetitelji ih mogu koristiti i isprobavati.

U Retro igraonici posjetitelji mogu zaigrati neke od popularnih igara na raznim retro računalima i konzolama kao što su Commodore 64, ZX Spectrum, Atari, Amstrad, pong, te raznim retro game konzolama.

U fokusu Retro igraonice održat će se nagradno natjecanje u jednoj od starih igara 80tih koja se originalno igrala na starim arkadnim automatima i to na raznim PC računalima koristeći M.A.M.E. emulator.

Također, Info restart u suradnji sa SDU za e-Hrvatsku organizira i besplatne kratke tečajeve računalnog osposobljavanja za starije građane. Ovi tečajevi se održavaju tijekom cijelog Sajma u pav. 7 na štandu br. 1- e-Hrvatska.

Radno vrijeme je od 10,00 do 19,00 sati, a ulaz je besplatan.

Vezane vijesti

Skandalozno je da Holding sufinancira Eros4U

Skandalozno je da Holding sufinancira Eros4U

Autonomna ženska kuća Zagreb, Ženska mreža Hrvatske i Mreža za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i djecom - Petra priopćile su kako smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika