14.04.2010. / 18:00

Autor: Hina

Obrtnički forum: Nužna dugoročna strategija razvoja obrtništva

Prema iznesenim podacima, obrtnici su u 2009. činili 47 posto svih gospodarskih subjekata u zemlji, a zapošljavali su 14 posto ukupnog broja zaposlenih

Predsjednik HOK-a Mato TopićPredsjednik HOK-a Mato TopićU Hrvatskoj je u zadnjih godinu dana zatvoreno oko 11 tisuća obrta, a ozbiljnost situacije očituje i u 37 tisuća insolventnih obrtnika, odnosno onih čiji su računi blokirani, a čije nepodmirene obveze prelaze pet milijardi kuna.

Istaknuto je to na današnjem Obrtničkom forumu koji je održan u sklopu 52. međunarodnog obrtničkog sajma na Zagrebačkom velesajmu.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mato Topić istaknuo je kako negativni trendovi u obrtništvu, kao i u cijelom gospodarstvu, i dalje idu uzlaznom putanjom.

Kao glavne probleme poslovanja obrtnika Topić je istaknuo sivu ekonomiju, visoke poreze, neadekvatno financiranje obrtništva, poslovne prostore te probleme nelikvidnosti.

Ivana Rašić Bakarić iz Ekonomskog instituta Zagreb iznijela je nekoliko podataka iz analize obrtničkog sektora koje je Institut radio za potrebe HOK-a.

Prema iznesenim podacima, obrtnici su u 2009. činili 47 posto svih gospodarskih subjekata u zemlji, a zapošljavali su 14 posto ukupnog broja zaposlenih.

Istaknula je kako su obrtnici u nepovoljnijem položaju od pravnih osoba kada je riječ o naplati potraživanja, gdje su zadnji u lancu, a problem im stvara i otežan pristup financijskim sredstvima.

Smjernice za razvoj obrtništva stoga obuhvaćaju uklanjanje prepreka pristupa kapitalu, reguliranje rokova plaćanja, udruživanje obrtnika i zajednički izlaz na tržišta.

Ravnatelj Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i obrtništva Darko Horvat istaknuo je kako je nužno izraditi strategiju razvoja obrtništva te kako će Ministarstvo nastojati potrebnih 1,2 milijuna eura za izradu strategije za razdoblje od 2013. do 2020. povući iz strukturnih fondova Europske unije (EU).

Horvat je upozorio na činjenicu malog korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova, dok se istovremeno bespovratne potpore iz državnog proračuna koriste u gotovo sto postotnom iznosu.

Stoga je nužno educirati obrtnike, potaknuti ih da čitaju brošure i materijale o strukturnim fondovima, jer je procedura za dobivanje sredstava komplicirana.

Horvat je kazao kako unatoč činjenici da je u zadnjih godinu dana broj obrta smanjen za 11 tisuća, veseli podatak da je 1.200 više onih obrtnika kojima je godišnji dohodak premašio dva milijuna kuna.

Vezane vijesti

Skandalozno je da Holding sufinancira Eros4U

Skandalozno je da Holding sufinancira Eros4U

Autonomna ženska kuća Zagreb, Ženska mreža Hrvatske i Mreža za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i djecom - Petra priopćile su kako smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika