16.11.2011. / 16:06

Autor: Nacional.hr

Nema kontakta s ruskom svemirskom sondom

Letjelica će postupno početi gubiti na visini i konačno izgorjeti pri padu u atmosferi. Vrijeme pada na Zemlju predviđa se negdje u siječnju, dok neki stručnjaci tvrde i ranije

Sonda Fobos-GruntSonda Fobos-GruntJoš uvijek nije uspostavljen kontakt s ruskom svemirskom sondom Fobos-Grunt koja je zaglavila u Zemljinoj orbiti, a koja je trebala sletjeti na Marsov mjesec Fobos i obaviti istraživanja.

Svjetski radio teleskopi i dalje pokušavaju uspostaviti komunikaciju sa sondom lansiranom 8. studenog. Iz zasad nepoznatih razloga letjelica nije uspjela pokrenuti dva motora koji su je, nakon što je dosegnula orbitu, trebali poslati dalje na putovanje prema Marsu. Na istoj raketi, koja trenutno lebdi orbitom, bio je i kineski Marsov orbiter Yinghuo-1.

Nekoliko sati nakon što je dosegnula orbitu, letjelica Fobos-Grunt trebala je svoju navigaciju prebaciti sa Sunca na zvijezde i pokrenuti motore. Francis Rocard iz Francuske svemirske agencije CNES, koja je misiju opremila nekim uređajima, tvrdi kako je problem najvjerojatnije u senzorima zvijezda i računala rakete. NASA je najavila kako bi se ruskim naporima uskoro mogao priključiti Deep Space Network sa svojom mrežom odašiljača.

Namijena misije Fobos-Grunt je prikupljanje uzorka tla s Fobosa i povratak na Zemlju. Uzorci su trebali dati podatke o podrijetlu mjeseca, iz svemirskih agencija su se nadali kako će prikupiti i uzorak prašine s Marsa koju su kroz tisućljeća podizali i u svemir izbacivali udari asteroida i meteorita. Ova misija je prvi međuplanetarni let Rusije u posljednjih 15 godina, a nažalost neuspijelo, dugo očekivano istraživanje moglo bi završiti katastrofom.

Letjelica će postupno početi gubiti na visini i konačno izgorjeti pri padu u atmosferi. Vrijeme pada na Zemlju predviđa se negdje u siječnju, dok neki stručnjaci tvrde i ranije. Alarmantno je to što raketa sadrži 10 tona vrlo otrovnog goriva hidrazina. Hidrazin N2H4 je bezbojan i zapaljiv anorganski plin čiji miris nalikuje amonijaku. Izuzetno je otrovan i opasno nestabilan. Koristi se u proizvodnji polimerskih pjena, ali i kao raketno gorivo.

Nadajmo se da će opasan teret pasti negdje u ocean ili izgorijeti padajući kroz atmosferu, što je najvjerojatniji scenarij.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika