16.11.2011. / 18:45

Autor: Deutsche Welle

"Vatreni" u skupini s Nijemcima, Španjolcima i Francuzima?

Poznati su sudionici Europskog nogometnog prvenstva u nogometu 2012. I već se naziru i mogući protivnici Hrvatske. U najgorem slučaju, "Vatreni" će se naći u društvu tri favorita za osvajanje kontinentalne titule.

Hrvatska reprezentacija izborila je plasman na EURO 2012 (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Hrvatska reprezentacija izborila je plasman na EURO 2012 (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Samo ne Hrvatska! To si je u srijedu sigurno pomislio pokoji fan njemačke nogometne reprezentacije, nakon što je Europska nogometna federacija (UEFA) objavila i sastav jakosnih skupina za EURO 2012.

U svakoj od četiri skupine nalaze se po četiri momčadi, ukupno 16 nacionalnih reprezentacija koje će sudjelovati na (očekivano) najjačem nogometnom turniru na Zemlji.

Njemačka nema dobra iskustva s Hrvatskom na velikim nogometnim turnirima. Do danas se nije zaboravio potop "Elfa" na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj (0:3), ali ni lekcija koju su "Vatreni" očitali trostrukim prvacima Europe na prošlom kontinentalnom turniru (1:2).

Njemačkoj reprezentaciji, koja je i jedan od najvećih favorita za osvajanje titule prvaka Staroga kontinenta, prijeti novi susret bliske vrste upravo s - Hrvatskom. Na turniru u Poljskoj i Ukrajini (8.6.-1.7.2012.) u skupini s aktualnim viceprvakom Europe mogli bi se naći Hrvati, Španjolci i Francuzi.

Sa Španjolcima su Nijemci odmjerili snage i u finalu prošlog EURA - i izgubili rezultatom 0:1.

Tako nepovoljna konstelacija za Hrvatsku i Njemačku ima jednostavan razlog. Domaćini prvenstva Europe (Poljska i Ukrajina) automatski su postavljeni u prvi "bubanj" - zajedno s dvije (nominalno) najjače ekipe: Španjolskom i Nizozemskom.

Ove dvije reprezentacije imaju naime najbolji UEFA-koeficijent, zahvaljujući ponajviše nastupu u finalu Svjetskog prvenstva 2010.

Najgori mogući scenarij

U drugom bubnju će se na izvlačenju skupina (u Kijevu, 2. prosinca) naći Njemačka, Engleska, Italija i Rusija. U trećem bubnju su Portugal, Grčka, Švedska i Hrvatska, a u četvrtom Danska, Francuska, Irska i Češka.

Podjela u ove skupine temelji se na proračunima koeficijenata UEFA-e. Do njih se dolazi uvažavanjem rezultata koje su nacionalne reprezentacije postigle na Europskom prvenstvu 2008. (kvalifikacije i turnir), Svjetskog prvenstva 2010. (kvalifikacije i turnir), te kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012.

U ukupnom koeficijentu EURO 2008. ima udio od 20%, Svjetsko prvenstvo 2010. 40% i kvalifikacije za EURO 2012. 40%.

Scenarij po kojem bi se "Vatreni" za prolaz u četvrtfinale Europskog prvenstva borili s Njemačkom, Španjolskom i Francuskom je - najgori mogući. Po nešto sretnijoj varijanti, na izvlačenju skupina u Kijevu, u društvu Hrvatske se mogu naći i puno lakši (na papiru) takmaci. Moguća je teoretski i ovakva skupina: Poljska, Rusija, Hrvatska, Irska.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika