12.11.2002. / 00:00

Autor: Ana Glavina

ZDRAVSTVO

PREKINUT LANAC KORUPCIJE U ZDRAVSTVU


Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Zdravko Lončarec priopćio je u srijedu da je razriješio dužnosti članove liječničkog povjerenstva zagrebačkog Područnog ureda HZZO-a nad kojima je provedena kriminalistička obrada zbog sumnje da su primili mito. Oni su otpušteni sukladno Zakonu o radu zbog kršenja obveza iz radnog odnosa i nanošenja šteta i ugleda HZZO-u.
Troje članova liječničkog povjerenstva zagrebačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uhićeno je u petak zbog sumnje da su primili 10.000 kuna mita.Odmah su privedeni u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, gdje im je određeno 48-satno zadržavanje u pritvoru. Oni su tražili od vlasnice zdravstvene ustanove za njegu i rehabilitaciju bolesnika 10.000 kuna kako bi njezinoj ustanovi osigurali određene pogodnosti suprotne zakonu. Oštećena je u petak novac u središtu Zagreba predala prvoosumnjičenoj, koja je odmah potom i uhićena. Kriminalističku obradu nad osumnjičenima proveo je Odjel gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije u suradnji s kriminalističkom policijom MUP-a i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, a, kako stoji u priopćenju, policija se u akciji koristila mjerama iz članka 180. Zakona o kaznenom postupku. Riječ je o posebnim mjerama, kao što su snimanje telefonskih razgovora, tajno praćenje i snimanje te uporaba prikrivenih istražitelja, kojima se privremeno ograničavaju ustavna prava i slobode osumnjičenika radi pribavljanja podataka i dokaza za kazneni postupak. Za primanje mita Kaznenim je zakonom predviđen zatvor od šest mjeseci do pet godina.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika