21.11.2011. / 17:20

Autor: Nacional.hr

Novi pokolj u Egiptu

"Ne može se opravdati bilo kakvo korištenje sile protiv civila koji izražavaju svoje mišljenje", rekao je Moussa

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBroj poginulih u nemirima u Egiptu popeo se na 33, izvještava BBC.

Još stotine osoba je ozljeđeno u demonstracijama koje su počele u subotu. Prosvjednici kažu kako se boje da prijelazna vojna vlast želi zadržati vlast u zemlji. Ministar kulture Emad Abu Ghazi dao je otkaz u znak prosvjeda na postupanje policije i sigurnosnih snaga.

Dodajmo kako je 25 egipatskih političkih stranaka pozvalo na ostavke ministara informacija i ministra unutarnjih poslova zbog nasilja koje se vrši nad demonstrantima. Prosvjednici pozivaju i na ostavku predsjednika Vrhovnog vojnog vijeća, Mohamed Tantawija, koje vodi zemlju. Ovo je najdulji kontinuirani prosvjed od kad je predsjednik Hosni Mubarak odstupio u veljači ove godine.

Vojna vlast je imala je namjeru odgoditi predsjedničke izbore do kraja 2012. godine ili početka 2013. godine, što je još više razljutilo opoziciju. Prosvjednici zahtijevaju predsjedničke izbore nedugo nakon parlamentarnih, koji bi se trebali održati 28. studenog i trajat će tri mjeseca. Egipatski kabinet vlade u nedjelju je najavio kako će izbori biti održani kad je planirano i pozvao je na 'suzdržanost' policijskih snaga protiv demonstranata. Vlasti su izrazile i žaljenje zbog pogiblje ljudi.

Amr Moussa, bivši glavni tajnik Arapske lige i sadašnji predsjednički kandidat izrazio je zabrinutost postupcima policije. "Način na koji se policija odnosi prema prosvjednicima...svi smo protiv takve vrste nasilja i ponašanja prema ljudima. Ne može se opravdati bilo kakvo korištenje sile protiv civila koji izražavaju svoje mišljenje", rekao je Moussa. Dodao je kako vojno vijeće treba riješiti nesigurno okruženje koje okružuje parlamentarne i predsjedničke izbore.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika