25.11.2011. / 13:20

Autor: Hina

Mršavi izloženi većim rizicima nakon operacije

Mršavije osobe imaju 40 posto veće izglede da umru u prvom mjesecu nakon operativnog zahvata od pretilih osoba, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Surgery.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMršavije osobe imaju 40 posto veće izglede da umru u prvom mjesecu nakon operativnog zahvata od pretilih osoba, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Surgery.

Rezultati upućuju na zaključak da indeks tjelesne mase BMI može biti koristan u procjenjivanju rizika tijekom oporavka od operativnih zahvata, navodi znanstveni tim koji je vodio istraživanje.

"Pacijenti s nižim BMI izloženi su većem riziku od smrti 30 dana nakon operacije", kazao je George Stukenborg sa Sveučilišta u Virginiji u Charlottesvilleu koji je radio na istraživanju. Dodao je kako su ranija istraživanja koja su se bavila utjecajem indeksa tjelesne mase davala nejasne rezultate.

Istraživači su obradili podatke gotovo 190 tisuća operiranih pacijenata koji su bili podvrgnuti različitim operativnim zahvatima u 183 bolnice tijekom 2005. i 2006. godine. Od toga broja u prvih mjesec dana nakon zahvata preminulo je 2,245 osoba odnosno 1,7 posto.

Istraživanje je pokazalo da je smrtnost u kategoriji najmršavijih osoba (onih s BMI ispod 23,1) bila 40 posto veća u odnosu na bolesnike čiji je BMI bio nešto iznad gornje granice normalne tjelesne težine (BMI 26,3 do 29.7).

Stukenborg je kazao kako razlog tomu nije jasan, ali je napomenuo kako istraživanje može pomoći kirurzima u planiranju zahvata.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika