25.11.2011. / 15:23

Autor: Hina

EU traži od Srbije ozbiljan angažman u dijalogu s Kosovom

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je u petak Srbiju, u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, da poduzme napore kako bi uvjerila zemlje članice EU-a da ozbiljno sudjeluje u dijalogu s Kosovom i da provodi ono što je dosad dogovoreno u tom dijalogu.

Herman Van RompuyHerman Van RompuyPredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je u petak Srbiju, u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, da poduzme napore kako bi uvjerila zemlje članice EU-a da ozbiljno sudjeluje u dijalogu s Kosovom i da provodi ono što je dosad dogovoreno u tom dijalogu.

"Priznajući posljednje rezultate u dijalogu s Kosovom, potaknuo sam predsjednika Tadića da se Srbija ozbiljno uključi u dijalog s Kosovom i da u dobroj vjeri provodi dosad postignute dogovore", kaže se u priopćenju iz Van Rompuyeva ureda nakon razgovora s Tadićem.

"Regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi važan su dio procesa proširenja. Europsko vijeće će svaku zemlju ocjenjivati prema njihovim vlastitim zaslugama, na temelju poštenih i strogih uvjeta", dodaje Van Rompuy.

Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, razmatrat će na svom summitu 9. prosinca preporuku Europske komisije da se Srbiji odobri status kandidata.

Tadić je nakon razgovora izjavio novinarima da javnosti u Srbiji ne treba upućivati nerealna očekivanja da je dobivanja kandidatskog statusa sigurno.

"Mi ćemo učiniti sve da dobijemo status kandidata, ali ne treba javnosti slati nerealne poruke. Do 9. prosinca ima dovoljno vremena i mi sa svoje strane trebamo učiniti svoj dio posla, a od europskih partnera očekujemo da to razmotre i da imaju konstruktivan pristup", rekao je Tadić.

Posljednji izgredi na sjeveru Kosova, u kojima je ozlijeđeno više pripadnika NATO-ovih snaga, ne pomažu Srbiji u dobivanju kandidatskog statusa.

"To nikako ne doprinosi dobivanju kandidatskog statusa niti općem dijalogu, nego stvara teško izdrživu atmosferu", rekao je Tadić i pozvao sve strana ne Kosovu na suzdržanost.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika