26.11.2011. / 18:42

Autor: Hina , Nacional.hr

U potrazi za životom na Marsu

Tijekom istraživačke misije koja bi trebala trajati dvije zemaljske godine - jednu marsovsku - robot koji pokreće nuklearni generator, pokušat će otkriti jeli tamošnji okoliš u prošlosti bio pogodan za nastanak najjednostavnijih oblika života

Sjedinjene Države su u subotu lansirale na Mars dosad najsofisticiranijeg robota za istraživanje crvenog planeta koji će utvrditi je li ondje mogao nastati život, po snimkama koje je NASA izravno prenosila.

Raketa Atlas V. odvojila se od rampe u 16.02 sati po srednjoeuropskom vremenu (10.02 sati po mjesnom), kao što je bilo planirano. Drugi stupanj rakete treba se odvojiti 40 minuta poslije. Curiosity, koji je lansiran iz Cap Canaverala, treba sletjeti na Mars u kolovozu 2012.

Curiosity ili "Znanstveni laboratorij za istraživanje Marsa" (MSL) težak 900 kg, daleko je najteži i najveći među dosad konstruiranim robotima za istraživanje Marsove površine i najnapredniji, opremljen deseterim istraživačkim uređajima.

Nakon putovanja dugog 570 milijuna kilometara, Curiosity će na Mars stići u kolovozu 2012. i sletjeti podno planine visoke 5.000 metara u krateru Galeu.

Ova je misija vrijedna 2,5 milijarda dolara, uključujući lansiranje.

Tijekom istraživačke misije koja bi trebala trajati dvije zemaljske godine - jednu marsovsku - robot koji pokreće nuklearni generator, pokušat će otkriti jeli tamošnji okoliš u prošlosti bio pogodan za nastanak najjednostavnijih oblika života, poput mikroba.

Od 43 misije na Mars gotovo 70 posto se završilo neuspjehom, a najuspješniji su bili Amerikanci s uspješnih šest zadnjih letova. Oni su do danas i jedini koji su istraživali Marsovu površinu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika