27.11.2011. / 10:31

Autor: Hina

WHO:

Smrtnost djece skopčana s krizom

Glavna direktorica WHO-a istaknula je da u zadnje vrijeme nije zabilježen nikakav pomak naprijed, čak ni u najbogatijim zemljama te da zabrinjava nedavni rast cijena hrane

IlustracijaIlustracijaSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u subotu da samo pojačano političko djelovanje može spriječiti porast stope smrtnosti djece u svijetu u prilikama gospodarske krize.

"U prošlom desetljeću broj umrle djece mlađe od pet godina bio je prvi put u gotovo šest desetljeća daleko ispod deset milijuna na godinu i bio je nastavio padati", rekla je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan u uzbekistanskoj prijestolnici Taškentu.

"Taj se broj danas popeo na 7,6 milijuna", dodala je, otvarajući skup posvećen zdravlju djece.

Najveći pad smrtnosti djece zabilježen je u istočnoj Aziji i u Sjevernoj Americi, gdje iznosi oko 60 posto, kazala je.

No glavna direktorica WHO-a istaknula je da u zadnje vrijeme nije zabilježen nikakav pomak naprijed, čak ni u najbogatijim zemljama te da zabrinjava nedavni rast cijena hrane.

To ne potiče "političko djelovanje na najvišoj razini" kako bi se smanjila smrtnost djece u ovo vrijeme gospodarske nesigurnosti, izrazila je žaljenje Chan.

Napomenula je da su u Uzbekistanu "vidljivi rezultati političkog zalaganja na najvišoj razini" što se tiče brige za djecu nakon 1991. kada je ta bivša sovjetska republika stekla neovisnost.

Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov obećao je na tom skupu da će izdvojiti "još 1,5 milijardu dolara u idućem razdoblju" za brigu za zdravlje djece.

Vezane vijesti

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Dan zaljubljenih, Dan Svetog Valentina, zabranjen je u autoritarnim državama poput Irana, Sjeverne Koreje, Uzbekistana, pojedinih afričkih država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika