29.11.2011. / 12:34

Autor: Nacional.hr

Nikolaidis dobio Europsku nagradu za književnost

"Naravno kako je za pisca ovo odlična prilika zato što vam ova nagrada garantira prijevode", rekao je književnik

Andrej NikolaidisAndrej NikolaidisCrnogorski književnik Andrej Nikolaidis jedan je među 12 dobitnika nagrade za književnost Europske unije za roman 'Sin', izvještava Radio Slobodna Europa.

Romanopisac je ovo značajno priznanje dobio u ponedjeljak u Bruxellesu. Europska nagrada za književnost namijenjena je promoviranju stvaralaštva i raznolikosti europske suvremene književnosti.

Andreja Nikolaidisa nagrada ponajviše veseli zato što podrazumijeva prijevod romana na ostale europske jezike. "Naravno kako je za pisca ovo odlična prilika zato što vam ova nagrada garantira prijevode. Dakle, garantira vam neku vrstu komunikacije s drugim kulturama, otvara vam prostor za to kako će vaš tekst funkcionirati u sasvim drugom kontekstu. Također, meni osobno znači mnogo jer mi omogućava provjeru samog sebe i mog teksta. Namjera mi je uspostavljanje nekog drugog referentnog sistema umjesto da se, a to je sudbina svih nas koji živimo u malim sredinama, zatvaramo u sebe i jedemo međusobno kao u svakoj maloj bari sa puno velikih krokodila", rekao je književnik.

Na ceremoniji dodjele bio je veliki broj književnika, umjetnika, kulturnih i državnih dužnosnika. Nikolaidis navodi crnogorskog ministra kulture, ambasadore, potpredsjednika Vlade Srbije Božidara Đelića, članove kraljevskih obitelji i tako dalje. Zahvalio se na dobivenom priznanju i rekao kako je bio poprilično uzbuđen. "Baviti se književnošću u Crnoj Gori znači sve, ali ne i glamur. Vidjet ćemo što će iz svega nastati. Ja sam prilično, neću reći zbunjen, ali sam van svog prirodnog okruženja ovdje u Bruxellesu. Politički je odlučeno kako će to biti glavni grad svih naših država pa je vrijeme da se privikavamo na to", izjavio je Nikolaidis.

Vezane vijesti

Kad Srbija maršira

Kad Srbija maršira

Republika Srpska, jedna vrsta izmještene autonomne pokrajine Srbije, proslavila je 9. siječnja dvadesetogodišnjicu postojanja. Proslava je bila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika