30.11.2011. / 14:19

Autor: Nacional.hr

Završena dokapitalizacija i vlasničko restrukturiranje Badela 1862

Badel u devet mjeseci 2011. godine bilježi značajne pozitivne pomake u poslovanju

Badel 1862 je sad u većinsko državnom vlasništvuBadel 1862 je sad u većinsko državnom vlasništvuUpisom promjene vlasničke strukture u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu dovršen je proces dokapitalizacije, a time i proces vlasničkog restrukturiranja Badela 1862 d.d. u kojem će država biti zastupljena sa 70% kapitala, a zajedno s Kapitalnim fondom preko 76% temeljnog kapitala.

Dovršetkom procesa vlasničkog restrukturiranja, stvaraju se preduvjeti za provođenje financijskog restrukturiranja Badela kroz već usuglašen reprogram kreditnih obveza kod poslovnih banaka, a time se očekuje i konačna stabilizacija redovnog poslovanja Badela 1862 d.d.

Uprava Badela, s ciljem stabilizacije poslovanja izradila je prošle godine plan restrukturiranja za koji je, na dvije Skupštine Društva održane 2010. godine, dobila i podršku dioničara za provedbu istog, kao i za pregovore s Vladom RH da u okviru mjera predviđenih za društva s poteškoćama u poslovanju dogovori pretvaranje potraživanja za neplaćene trošarine i PDV u temeljni kapital Badela 1862. Pregovori su uspješno okončani, Vlada RH je u prosincu 2010. godine te srpnju 2011. godine donijela Odluke kojima potvrđuje volju da prihvati program vlasničkog restrukturiranja i financijske konsolidacije Badela. Također, 20. kolovoza 2011. godine Glavna skupština Badela donijela je odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala Društva i povećanju istog unosom potraživanja države u temeljni kapital, čime su stvoreni preduvjeti za dovršetak procesa vlasničkog restrukturiranja.

Badel u devet mjeseci 2011. godine bilježi značajne pozitivne pomake u poslovanju. Tako je u navedenom periodu ostvaren značajan rast prodaje proizvoda Badela na domaćem i stranom tržištu. Od toga, na domaćem tržištu najznačajniji rast ostvaruje se u programu jakih alkoholnih pića, bezalkoholnog programa te trgovačke robe, dok u izvozu raste prodaja vina čak 18 posto. U devet mjeseci 2011. godine, Badel 1862 d.d. ostvario je prihod od prodaje u iznosu od 246 milijuna kuna, u odnosu na 216 milijuna kuna ostvarenih u prošloj godini, što predstavlja rast od ukupno 13 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu rasli su 15 posto, a u izvozu 6 posto.

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 251 milijuna kuna što predstavlja rast od 5 posto. Ipak, osnovni rezultat u navedenom periodu još uvijek je negativan zbog visokih financijskih rashoda budući da još nije bio dovršen proces dokapitalizacije, a time nisu operacionalizirani svi već dogovoreni reprogrami kredita poslovnih banaka. Također, nelikvidnost je doprinijela nemogućnosti proizvodnje svih asortimana te nabavke trgovačke robe.

Stoga, dovršetak vlasničkog restrukturiranja, koje je ovim Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu i formalno provedeno, od izuzetne je važnosti za daljnje poslovanje Badela i ostvarenje zacrtanih razvojnih planova i daljnjih pozitivnih pomaka.

Kroz već usuglašen reprogram kreditnih obveza kod poslovnih banaka i njegovu provedbu, u narednom periodu očekuje se financijska stabilizacija poslovanja Badela, nastavak operativnih poslova te realizacija nekoliko već pripremljenih projekata koji se odnose uglavnom na izvozne poslove, među kojima je u listopadu potpisani Ugovor o uslužnom punjenju s društvom Stock za tržište BIH , te daljnji rast izvoza, prvenstveno vina, na kinesko tržište, ali i tržišta Poljske, Njemačke.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika