03.12.2011. / 17:06

Autor: Hina

WHO objavio upozorenje na ospice u Europi

Europske zemlje moraju odmah početi djelovati kako bi suzbile pojavu ospica, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), izvijestio je BBC.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaEuropske zemlje moraju odmah početi djelovati kako bi suzbile pojavu ospica, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), izvijestio je BBC.

U izvješću WHO-a navodi da se da je od siječnja do listopada ove godine u 36 europskih zemalja zabilježeno 26.000 slučajeva ospica.

Zapadnoeuropske zemlje u tome su sudjelovale s 83 posto slučajeva, a samo ih je u Francuskoj bilo 14.000.

Ukupno je lani pojava ospica u Europi prouzročila devet smrtnih slučajeva, od toga šest u Francuskoj, i 7288 hospitalizacija.

Francuska je sada pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi cijepljenja protiv te bolesti.

Jean-Yves Grall, čelnik francuskih zdravstvenih službi rekao je kako si "Francuska jednostavno ne može dopustiti smrtne slučajeve od ospica, bolne i skupe hospitalizacije, izostanke s posla i iz škole zbog bolesti koju se u potpunosti može spriječiti cijepljenjem".

Oko devedeset posto europskih slučajeva zaraze ospicama zabilježeno je među adolescenatima i odraslim osobama koje nisu cijepljene ili ljudi za koje se nije znalo jesu li cijepljeni.

Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu je rekla da povećanje broja slučajeva zaraze ospicama u europskim zemljama postavlja "ozbiljan izazov ostvarenju ciljane eliminacije te bolesti do 2015. godine".

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika