Objavljeno u Nacionalu br. 398, 2003-07-02

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Aleksandar Stanković postao Aca Faca

U srijedu i u nedjelju, u totalno nepripremljenim razgovorima s predsjednikom države i njenim najpoznatijim bankarom, jedan bivši anonimni radio novinar obolio je od beznadne ljubavi prema velikom sebi

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 19.30
kaktus

Tko hoće auto ceste mora uz njih dobiti i Šerbedžiju – glasi logika SDP-a, partije čiji je aktivist Duško Ljuština producent kazališnih predstava Lepog Rade Vukovarskog. Ovaj ugledni trećerazredni holivudski filmski glumac koji je u posljednjih desetak godina neprolaznu slavu stekao glavnom ulogom u «Dezerteru», lepom vukovarskom filmu Živojina Pavlovića, i ove će nas godine veseliti svojim glumatanjem na Brijunima, što pozdravlja vascijela aktualna politička i ina elita.
Sve to skupa spomena ne bi bilo vrijedno da naš dragi Dnevnik odmah nije odvojio komadić svojeg dragocjenog vremena kako bi izvijestio da bijaše press konferencija, a ni to ne bi bilo vrijedno pažnje da Dnevnik nije emitirao sportsku izjavu olimpijca Zlatka Viteza da je R.Š. «naš najbolji glumac». Vitez se svojedobno šampionski ulagivao pokojnom Tuđmanu na način na koji se to već činilo. Nezaboravan je onaj njegov poticaj Tuđmanu da, usprkos svemu i svima, ustraje na glupom imenu za nogometni klub: «Predsjedniče, dok je srca bit će i Croatije». Ako se još za trajanja mandata ministra kulture Antuna Vujića bude u HNK-u slavio rođendan Rade Šerbedžije, što bi svakako trebalo učiniti, onda bi režiser ovog podzemnog SDP-spektakla morao biti glumac Vitez. Ovom narodu treba kontiunuitet, a on se zove Zlatko Vitez, umjetnik koji je, vjerovali ili ne, rođendan pokojnog predsjednika obilježio priredbom u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Taj spektakl treba ponoviti, jer ako je Šerbedžija postao Vitezov novi Tuđman, sve je dobro i sve je u redu, nacija može samo zapljeskati.

LATINICA: RAT PUŠENJU
Ponedjeljak, HRT 1, 20.40
četiri kaktusa

Scenaristica emisije opet je gđa Vesna Kolmanić, baš kao i prije tjedan dana, kad je u emisiji o monopolistima pažljivo prešućen rovinjski TDR. Po njenom večerašnjem dičnom scenariju, u temi o opasnostima pušenja opet ni riječi o tri čarobna slova: TDR. Moderator rasprave, g. Denis Lati,n smogao je snage reći samo to da je po našem zakonu zabranjeno i neizravno reklamiranje cigareta i da se taj zakon kod nas krši. Tko krši? Na koji način? O tome ni riječi, kao da smo u zemlji u kojoj «pozdrav iz Rovinja», «beskraj slobode» i slična djela suvremenog hrvatskog marketinga zapravo grafiti.

WIMBLEDON: TENIS
Srijeda, HRT 3, 16.00
četiri kaktusa

Osim nekih manjih promjena, program Cirkusa Dušanović ostao je neizmijenjen i prigodom višednevnog gostovanja na ledinama londonskog predgrađa. I dalje se naš meštar Mićo izruguje tenisačima, kori ih i savjetuje, usred meča predviđa konačni rezultat (uvijek krivo) i sve u svemu pobjeđuje u svakom tie-breaku sa zdravim razumom.
Manje promjene su da osnivač i jedini vlasnik Cirkusa Dušanović više ne govori «gem», nego «gejm», a «brejk» izgovara s engleskim «r» u svojim dosadnim čeljustima. Te male anglosaske poboljšice dopunjene su novim spoznajama iz rusistike, koje je g. Dušanović, profesor ničega, pokupio tko zna gdje. Nema tome ni koji mjesec kako nam je, po običaju krivo misleći da mora nešto pričati, iz Bola na Braču sugestivno, iz petnih žila, svjedočio da se Zvonareva izgovara «Zvonarjova», s naglaskom na «jov». Sada, iz Wimbledona, lijepo i normalno govori «Zvonarjeva», s naglaskom na «nar», kao sav pristojan svijet kojem Mićo od rođenja, ali uzalud, svim svojim srcem i dušom želi pripadati. Svi mi, dakle: nitko, koji smo povjerovali bolskom izlaganju o opravdanosti varijante Arjova, sada se osjećamo užasno glupo i prevareno, jer smo bez ijedne riječi obrazloženja izgubili miljenicu i dobili nekakvu Zvonarjevu. Mićo Dušanović izdao je još jednu svoju prijateljicu.

DNEVNIK PLUS
Srijeda, HRT 1, 20.02
četiri kaktusa

Tko zna koji je mudri savjetnik (možda bistri Tomica Jakić, zvani Tomislav) predsjedniku države savjetovao da se za Dan državnosti uživo prepusti intervjuiranju s Hrvatskom televizijom, opredmećenom u Aleksandru Stankoviću koji se u čast Dana državnosti izvolio razboljeti. U ulozi najnovije žrtve opake boljetice, koja HTV-om hara od pamtivijeka, Aca Faca tretirao je Stipu Mesića u skladu s prvim simptomima, kao da je on predsjednik države, a g. Mesić da je osoba u službi Stankovićeva novinarskog genija.
Čim je intervju počeo hrabrim pitanjem o množini naših državnih praznika i o tome kako više nitko ne zna koji je danas praznik, odmah se vidjelo tko je Aca Faca, a tko jedan obični predsjedničić nekakve glupe državice koja nije zavrijedila da ijedan dan u godini bude njen. U sličnom glupožutom (crvenožutom?) tonu slijedila su pitanja o generalu Gotovini, pokupljena iz čitanja današnjih novina kao Stankovićevog najvišeg intelektualnog dosega. Samo jedan velik, iskusan, temeljito pripremljen i s pravom u sebe zaljubljen tv voditelj (ukratko: Aca Faca) zna točno odabrati prigodu i instituciju koje ni po čemu nisu zaslužile da ih servisira sluganski duh ustanove kojoj je, više nego logično, Mirko Galić Duvanović danas privremeni glavni ravnatelj.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.21
Vijenac

Stara dobra de luxe žičana novinarčina Tonči Bonači kojega Goran Milić opravdano najavljuje ukrasnim epitetima «vrijedni, vehementni i lucidni» granom razbija stakla na napuštenim zgradama, tek toliko da pokaže kako se Hrvati lijepo brinu za svoju imovinu. U drugom prilogu, o zgradi raznih ministarstava u Vukovarskoj, dovodi bager koji bi je trebao srušiti, jer nema uporabnu dozvolu, ali zato ima prozore koji se ne daju otvoriti i klima uređaje koji proizvode legionarsku bolest. U trećem poručuje uvaženoj gospodi kriminalcima da na suđenje dolaze u kratkim hlačama, jer tako nikad ne će biti osuđeni. Na ulazu će ih kući vratiti portir kojemu je dužnost provoditi propis koji muškarcima zabranjuje nošenje kratkih hlača. Tonči Bonači to priča i pokazuje djevojke u minicama koje bez problema ulaze u sud.
Ono zbog čega je «Brisani prostor», po ispitivanju vjerodostojne agencije Puls (a ne agencije IS), najutjecajnija informativno-politička emisija nakon «Dnevnika» jest i prilog o dva domaća izumitelja koji bi državnom budžetu uštedjeli stotine milijuna kuna, kad država ne bi imala političare koji rade samo za svoju korist. Ing. Milli Španović ima stroj za pročišćavanje nekakvog crnog naftnog otpada i mulja, kojeg je uspio prodati u inozemstvu, ali već šesnaest godina to mu ne uspijeva kod nas. Jedan drugi sretnik ima patent za javnu rasvjetu koji bi Zagrebu uštedio oko četrdeset milijuna kuna godišnje, ali nitko iz zagrebačke gradske uprave ne želi o tome ni čuti. Kad je novinarka predložila zagrebačkim gradskim očusima da napokon razgovaraju s g. Vinkom Roginom (tako se sretnik zove), odgovoreno joj je: «Što ste tako navalili, pa nije riječ o Siemensu». Javna rasvjeta koja ušteđuje 80 % električne energije dobila je čast da krasi jedino Pitomaču i Samobor.

POLITIČKA KUHINJA
Petak, CCN, 21.10
Vijenac

Umjesto onog turobnog i teškog saborskog izvjestitelja Radija 101 (Minje Cvitkovića), emisiju sada vodi Davor Dretar Drele, što je čini gledljivom, jer je g. Dretar osoba duhovita, komunikativna i vična svakom razgovoru i svakoj aktualnoj temi. Nažalost je iz prijašnjeg scenarija ostalo kolektivno žderanje. Gost/gošća i voditelj sjednu, počnu u sebe trpati hranu i trabunjati, što je prizor toliko antipatičan da ga ni Kim Basinger i Michael Rourke ne bi učinili podnošljivim, a kamoli Milanka Opačić i Davor Dretar.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
četiri kaktusa

Voditelj Aleksandar Stanković pozvao je u goste Ernesta Marinkovića s riječke televizije(Ri-Tv), jer je Marinković njega zvao u svoj talk show. Drugi razlog ne postoji, budući da je g. Ernest o Baraću i Dubrovačkoj banci znao jednako kao i Stanković i onaj drugi pozvani novinar (Ahmet Kalajdžić, Slobodna Dalmacija), dakle: ništa. I to toliko ništa da ih je pristojni stari gospodin, bankar Barać, svu trojicu morao upitati tko su oni i čime se bave. No lako za to. Na svaku Baraćevu riječ trojica novinara-pripravnika nisu imali vremena čekati ni sekunde, nego su ga odmah prekidali, što je izazvalo repliku koja se rijetko čuje u talk showu: «Pa ipak sam ja vaš gost, gospodine Stankoviću i mogli biste mi dopustiti da nešto kažem». Dobroćudnost i ležernost kojom su, uz širok osmijeh, te riječi izgovorene samo su podcrtale nervozu kojom su Aca Faca i njegova dvojica, sa stravičnim zakašnjenjem, glumila novinare koji otkrivaju aferu Dubrovačka banka.

MILIJUNAŠICA
Nedjelja, HRT 1, 21.16
vijenac

Robert Knjaz zaslužio je nekoliko tisuća vijenaca za trenutak suradnje s tamburašima koji su na cesti u Osijeku iznenada počeli svirati i pjevati pred gđicom Mirom Bićanić, milijunašicom. Ona je mirno stajala, a on je uletio u kadar, stao uz nju i počeo frenetično izvoditi neku svoju urnebesnu varijantu slavonskog kola. Budući da je to bilo jedino smiješno što je duhovita HRT uspjela proizvesti prošlog tjedna i budući da je to bio najbolji podsjetnik na Knjazeve davne najbolje autorske dane, umjetniku želimo što skoriji povratak u bilo što.

Vezane vijesti

'Evo vam k... svima'

'Evo vam k... svima'

Izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, gostovao je u emisiji Aleksandra Stankovića 'Nedjeljom u 2'. Kao i svaki put do sad, Mamić nije razočarao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika