04.12.2011. / 18:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Iran srušio američku bespilotnu letjelicu?

"Iranska vojska oborila je američku bespilotnu letjelicu RQ-170 koja je povrijedila zračni prostor u istočnom Iranu", izvijestila je iranska televizija

IlustracijaIlustracijaIranska vojska u nedjelju je oborila američku izvidničku bespilotnu letjelicu na istoku zemlje, objavila je državna televizija pozivajući se na vojne izvore.

"Iranska vojska oborila je američku bespilotnu letjelicu RQ-170 koja je povrijedila zračni prostor u istočnom Iranu", izvijestila je iranska televizija na arapskom jeziku Al Alam, citirajući neimenovane vojne izvore.

"Špijunsku bespilotnu letjelicu, koja je oborena s malo oštećenja, zaplijenile su iranske oružane snage", dodaje se u TV izvješću.

RQ-170 Sentinel je bespilotna letjelica (UAV) koju je razvila tvrtka Lockheed Martin, a u uporabi Ratnog zrakoplovstzva SAD je od 2007. Razmještena je u Afganistanu, gdje je jedna snimljena na aerodromu u Kandaharu 2007. U vojnoj publicistici postoje nagađanja da se letjelica koristi za špijuniranje nuklearnih programa Pakistana, Irana i Sjeverne Koreje, te da bi dugoročno trebala zamijeniti špijunski zrakoplov U-2.

RQ-170 Sentinel, koji ne nosi oružje, dizajniran je kao letjelica nevidljive, "stealth", tehnologije s delta krilima i bez repa. Objavljeno je vrlo malo podataka o njegovim karakteristikama, a procjenjuje se da mu je raspon krila od 20 do 27 metara, visina do 2 metra, te da može letjeti na visini do 15 kilometara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika