06.12.2011. / 12:54

Autor: Hina

Clinton: Ruski izbori nisu bili ni slobodni ni pravični

Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je kazala kako ruski parlamentarni izbori nisu bili ni slobodni ni pravični, na skupu u Vilniusu posvećenom europskoj sigurnosti na kojem se zauzela za poštivanje sloboda na internetu.

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton u utorak je kazala kako ruski parlamentarni izbori nisu bili ni slobodni ni pravični, na skupu u Vilniusu posvećenom europskoj sigurnosti na kojem se zauzela za poštivanje sloboda na internetu.

Obraćajući se ministrima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), također je optužila Bjelorusiju za nesmiljeni progon oporbe i kazala kako je Ukrajina sudski gonila bivšu premijerku Juliju Timošenko iz političkih razloga.

Drugi dan zaredom Clinton je izrazila ozbiljnu zabrinutost oko nedjeljnih ruskih parlamentarnih izbora na kojima je stranka premijera Vladimira Putina osvojila parlamentarnu većinu i koji su bili obilježeni optužbama za namještanja glasova odnosno dopunjavanje izbornih kutija i druge nepravilnosti.

"Kada vlasti ne progone one koji napadaju ljude zbog toga što koriste svoja prava ili razobličavaju nepravilnosti, znači da izigravaju pravdu i potkopavaju povjerenje naroda u njihove vlasti", kazala je Clinton u govoru na skupštini OESS-a.

"Kao što smo vidjeli na mnogo mjesta, a zadnje na izborima za Dumu u Rusiji, izbori koji nisu ni slobodni ni pravični imaju isti učinak", dodala je.

Clinton je kazala i kako dvoje bivših predsjedničkih kandidata u Bjelorusiji ostaju i dalje u zatvoru godinu dana nakon obračuna vlasti s protivnicima te je izrazila zabrinutost zbog slučaja Timošenko u Ukrajini.

"Širom područja koje obuhvaća OESS rastu ograničenja na ostvarivanje temeljnih prava", kazala je.

Vezane vijesti

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su se složili oko potrebe suradnje kada je riječ o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika