06.12.2011. / 16:13

Autor: Nacional.hr

U 2011. zabilježen porast vožnje pod utjecajem alkohola

Predstavljeni ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj – Rezultati pokazuju da sve više vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola

Tina Puhalo Grladinović, Damir Novak, Marijana Pecoja, Darko Grac i Slobodanka KeleuvaTina Puhalo Grladinović, Damir Novak, Marijana Pecoja, Darko Grac i Slobodanka KeleuvaU 2011. godini zabilježen je značajan porast vožnje pod utjecajem alkohola. Taj podatak rezultat je istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj koje Zagrebačka pivovara provodi u sklopu nacionalne kampanje odgovornog konzumiranja alkohola Razmisli. Rezultati istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu u Zagrebačkoj pivovari koji je okupio stručnjake iz različitih područja, a koji su komentirali predstavljene rezultate s ciljem educiranja i stvaranja svijesti javnosti o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola.

Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 800 ispitanika reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske potvrdili su porast upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Među ispitanicima je oko 67 posto aktivnih vozača. Među njima je oko 8 posto onih koji su najmanje jednom vozili pod utjecajem alkohola, a čak 24 posto vozača koji su više puta upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Bitno je istaknuti da je čak 32 posto upravljalo vozilom pod utjecajem alkohola što je značajan porast u odnosu na prošlo istraživanje Zagrebačke pivovare o navikama konzumiranja alkohola koje je zabilježilo 9 posto manje vožnji pod utjecajem alkohola.

Zabrinjava podatak da većina ispitanika koje u velikom broju čine žene i visokoobrazovani ispitanici nije platila kaznu za vožnju u alkoholiziranom stanju. Čak 10 posto ispitanika doživjelo je prometnu nesreću uzrokovanu zloupotrebom alkohola. Bez obzira na to što je zabilježen značajan porast vožnje u alkoholiziranom stanju, 31 posto ispitanika nakon policijske kontrole ipak nije više sjedalo za upravljač pod utjecajem alkohola. Negativan primjer čini 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću upravo zbog vožnje u pijanom stanju.

Žene, starija populacija i nevozači podupiru nultu toleranciju (0,0 promila), dok više od polovice ispitanika, točnije muškarci, mladi, aktivni vozači i konzumenti alkohola, podupiru zakon koji dopušta 0,5 promila.

Kampanju „Razmisli - kad piješ, ne vozi" prepoznalo je 74 posto ispitanika te većina podupire kampanju odgovornog konzumiranja alkohola. Utjecaj kampanje na vlastitom ponašanju zamijetilo je čak 38 posto ispitanika koji su razmislili o izbjegavanju vožnje nakon konzumacije alkohola.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika