08.12.2011. / 16:12

Autor: Nacional.hr

Pad potpore članstvu u EU

Među ispitanicima koji bi izašli na referendum njih bi 32% glasovalo PROTIV članstva, što je ista razina protivljenja kao i prošli mjesec

Nešto više od polovice Hrvata podupire ulazak u EUNešto više od polovice Hrvata podupire ulazak u EUZavršetak pristupnih pregovora i utvrđivanje datuma ulaska u EU u početku je osnažilo potporu hrvatskih građana članstvu zemlje u zajednici europskih država i naroda. Međutim, u posljednjih se tri mjeseca uočava zaustavljanje tog trenda povećanja potpore, pa i djelomično smanjivanje.

Kad je riječ o razini potpore u općoj populaciji (obuhvaća i dio populacije koji neće izaći na referendum) ovomjesečna su istraživanja pokazala potporu hrvatskom članstvo u EU od 55,6% (u odnosu na 56,7% ispitanika iz prošlomjesečnog istraživanja). Tako je nakon presude hrvatskim generalima koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6% u svibnju ove godine), nakon sedam mjeseci povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 11 postotnih poena. S druge strane, usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 6,4 postotka (s lanjskih 49,2% na sadašnjih 55,6%). Protiv hrvatskog članstva u EU početkom mjeseca izjasnilo se 32,9% hrvatskih građana, u odnosu na prošlomjesečnih 32,5%. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 11,4% neodlučnih (prošli mjesec 10,8%).

Vrlo su zanimljivi i rezultati među glasačima na referendumu o članstvu u EU. Da je referendum o pristupanju EU bio organiziran početkom mjeseca 64,1% ispitanika sigurno bi izašlo na referendum, 11,9% njih bi vjerojatno izašlo. S druge strane njih 9,8% vjerojatno i 10,5% sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju. Među građanima koji bi izašli na referendum („likely voters") za ulazak u EU bi se izjasnilo njih 58,7%, što je blagi pad u odnosu na rezultate od prije mjesec dana (kad je podrška iznosila 60,4%). Početkom ovog mjeseca među ispitanicima koji bi izašli na referendum o članstvu sigurno bi glasovalo ZA njih 46,3% (prema 46,8% iz studenog), dok bi vjerojatno glasalo ZA njih 12,4% (prema prošlih 13,6%). Među ispitanicima koji bi izašli na referendum njih bi 32% glasovalo PROTIV članstva, što je ista razina protivljenja kao i prošli mjesec. Među ispitanicima koji bi izašli na referendum o članstvu vjerojatno bi PROTIV članstva glasovalo njih 7,5% (prema prošlomjesečnih 12%), dok bi njih 24,5% sigurno glasovalo PROTIV članstva (prema prošlomjesečnih 20%). Povećan je udio neodlučnih s prošlomjesečnih 7,3% na ovomjesečnih 9,3%.

Ovaj djelomični pad podrške članstvu u EU je moguće timačiti na različite načine. Da li se radi o utjecaju predizborne nervoze ili o zreloj politici protivljenja članstvu, imat ćemo prilike ustvrditi već u narednom istraživanju početkom siječnja. S tim u vezi se može i tumačiti najava političara iz pobjedničke koalicije kako bi bilo dobro povećati razmak između izbora i referenduma koji bi se trebao održati u veljači umjesto do sada najavljenog 9. Siječnja (mjesec dana od potpisivanja Ugovora o pristupanju).

U okviru redovitih mjesečnih istraživanja javnog mnijenja CRO Demoskop, Promocija plus redovito mjeri i odnos hrvatskih građana prema hrvatskom članstvu u EU. Taj se odnos prati kroz kretanje potpore odnosno protivljenja članstvu u ovoj zajednici europskih država u dvije skupine: ukupna populacija i dio populacije koji izlazi na referendum („likely voters").

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.12.11. 22:35

Vjerujem apsolutno u hrvatskog čovjeka.Vjerujem da je dorastao svim izazovima i glede toga nemam predrasuda.No u pravnoj i funkcionalnoj državi.Nebude li pravne i organizirane države,nema uspjeha ni za Hrvate ni za Hrvatsku.To je utakmica bez milosti.Bez zdravog okruženja-pušiona.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 09.12.11. 07:18

Mozda ce se referendum presutjeti i Sabor uzeti u obzir kao plebiscit gradjana ove povrsne ankete!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika