11.12.2011. / 10:49

Autor: Deutsche Welle

Dogovor u posljednjem trenutku

Konferencija u Durbanu u posljednjem trenutku je ipak urodila plodom. Iako je tek riječ o dogovoru o budućem ugovoru, sudionici Konferencije su zadovoljni. Zaštitarima klime ovaj je dogovor međutim presitan korak

IlustracijaIlustracijaNakon produžetka za oko 30 sati te maratonskog zasjedanja u trajanju od dva dana i dvije noći, Konferencija o klimi u Durbanu ipak je na neki način urodila plodom. Predstavnici iz 194 zemalja koji su se ovih dana našli u ovom južnoafričkom gradu, neočekivano su se na kraju ipak uspjeli dogovoriti o određenim promjenama i svojevrsnom koraku unaprijed. Kako je na kraju Konferencije objavila glavna povjerenica za pitanje klime i klimatskih promjena pri UN-u, Christiana Figueras, poslanici su usvojili takozvanu „Durbansku platformu".

Ovoga puta i Kina i Indija dale svoj pristanak

Kako je na kraju ipak došlo do dogovora, za sada, kako navode svjetski mediji, još nije poznato. Je li u pitanju bio umor sudionika Konferencije koji nakon više od 30 sati uzastopnog zasjedanja, jednostavno više nisu mogli ili je pak odlučujući bio apel južnoafričke ministrice vanjskih poslova Maite Nkoane Machabane koja je u jednom trenutku izjavila kako "svi znaju da rezultati Konferencije neće biti savršeni ali da savršenstvo ili neki perfektni dogovor ne bi smio postati neprijateljem dobrog i mogućeg" - znat će se možda tek slijedećih dana. Činjenica je međutim da su poslanici ipak učinili koliko-toliko korak unaprijed.

Spomenuta "Durbanska platforma" naime predviđa početak jedne nove politike po pitanju klime koja bi emisije ugljičnog dioksida u slijedećim desetljećima trebala smanjiti do te mjere da globalno zatopljenje Zemlje ostane na dva stupnja celzija. Stručnjaci su naime predvidjeli da se, ukoliko situacija ostane kakva je bila do sada, u slijedećim godinama može očekivati porast temperature i do četiri stupnja celzija. Novost je da su, za razliku od starog ugovora sklopljenog u Kyotu, kojeg zemlje poput Kine i Indije nisu potpisale, ovog puta one dale svoj pristanak za novi plan smanjenja emisija štetnih plinova.

Greenpeace nezadovoljan

Pa ipak, tzv. "Durbanska platforma" daleko je od toga da je se može proglasiti savršenom. Predstavnici Europske unije tražili su konkretne i obvezajuće promjene do kojih nažalost nije došlo. Barem za sada. U Durbanu je naime dogovoreno da će konkretan plan i sporazum po pitanju emisije ugljičnog dioksida biti zaključen do 2015. godine te da će on na snagu stupiti 2020. godine.

No, za razliku od starog ugovora sklopljenog u japanskom Kyotu, ovom novom trebale bi pristupiti i Kina i Indija kao i SAD. No, usprkos zadovoljstvu ministara i predstavnika zemalja Europske unije, članovi organizacije za zaštitu klime i okoliša Greenpeace nisu oduševljeni rezultatima. "Činjenica da su ovoga puta Kina i Indija zajedno s Brazilom i Južnom Afrikom dale svoj pristanak za jedan zajednički, obvezajući ugovor po pitanju zaštite klime, u svakom je slučaju pozitivna. Međutim, još uvijek postoji opasnost da na kraju SAD ne stavi svoj potpis na budući ugovor", rekao je Martin Kaiser, klimatski stručnjak iz Greenpeacea.

Naime, iako usprkos pristanku na budući dogovor, još je uvijek otvoreno pitanje do koje mjere su zemlje poput Kine i SAD-a uistinu spremne obvezati se na stvarno smanjenje emisija ugljičnog dioksida.

Autor: Helle Jeppesen, agencije / Ž.Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

U nastojanju da utvrde što bi se moglo desiti klimi Zemlje u ovome stoljeću, znanstvenici paleoklimatolozi morali su zaviriti u daleku prošlost,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika